În 2018, cifra de export a industriei IT din Moldova a depășit exportul producției vinicole

Cifra de afaceri în industria IT din Republica Moldova a crescut de la 2.4 miliarde lei până 5 miliarde lei, în perioada 2016-2018. În 2018, cifra de export a industriei IT a constituit circa 2.5 miliarde lei și a depășit practic exportul producției vinicole.

Foto: UNIMEDIA

Evoluțiile din domeniul IT din Republica Moldova în cadrul unei întrevederi între premierul Ion Chicu și reprezentanți ai industriei IT autohtone. La discuție au participat managerii din 15 companii IT rezidente ale Moldova IT Park și conducerea Asociației Naționale a companiilor TIC.

Companiile rezidente ale Park-ului angajează circa 9700 de oameni, iar, în total, în industrie sunt circa 27 mii de angajați.

Președintele Asociației TIC a propus adoptarea unor obiective cantitative pentru următorii ani, precum atingerea cifrei de 100 de mii de angajați în industrie și depășirea cotei de „zeci de procente” în PIB.

Olga Surugiu, reprezentantul companiei Orange IT Systems, cu circa 500 de angajați, a venit cu un set de recomandări printre care reconversia profesională: „Trebuie să fim creativi în găsirea unor soluții educaționale pentru încadrarea oamenilor de diferite vârste în industria IT”.


Pub