Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Veteranii îi cer ministrului Ciocoi…

Veteranii îi cer ministrului Ciocoi să-și dea demisia: „El nu a stat cu noi în tranșee”

Interviu_ES Aureliu Ciocoi, 17.02.2017_dantomozeiRO 3

Ministrului Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi i se cere să își depună cererea de demisie și să își ceară scuze publice după ce a declarat că intervenția armatei ruse pe teritoriul R. Moldova în 1992 nu a fost altceva decât o acțiune „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat pe Nistru, care din păcate a dus la pierderi umane. A fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Ei au intervenit cu armata rusească pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a dislocată în partea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în estul R. Moldova a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge. La momentul destramării Uniunii Sovietice armata respectivă deja se afla dislocată pe teritoriul proaspetei create R. Moldova. Se purtau negocieri pentru evacuarea trupelor fostei armate sovietice de pe teritoriul R. Moldova. Să nu fi fost confruntarea armată de pe Nistru, credeți-mă că pleca și ceea ce rămâsese din armata a 14-a de pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei conferințe de presă.

Nedumeriți de declarația ministrului s-au arătat mai mulți veterani, care au declarat în cadrului unei conferințe de presă că ministrul Ciocoi trebuie să își ceară scuze publice.

„Domnul Ciocoi nu a stat cu noi în tranșee. Ei, pur și simplu, vă spun eu, la dânșii sunt atrofiați creierii. Ei nu înțeleg ce vorbesc. Ei scuipă pe noi și pe memoria camarazilor care au căzut în război. Ei ar trebui să își ceară scuze de la veterani, ca să nu fie pe urmă alte declarații din partea veteranilor”, a menționat unul dintre veterani.

Cu o reacție la declarația scandaloasă a ministrului a venit și Asociația Veteranilor Războiului din 1992, „Tiras-Tighina”, care menționează că nu îi miră poziția ministrului Ciocoi dintr-un „guvern pro imperial rus, al socialiștilor”.

„Ani la rând, partidul socialiștilor s-a manifestat ca un partid trădător al statalității R. Moldova, ca un partid anti-național, anti-european. A promovat și a manifestat deschis interesele imperiului rus sub masca – Federația Rusă. Prin corupere astronomică a electoratului, a funcționarilor de stat, prin șiretlicuri electorale și prin prostiile partidelor politice făcute de PAS și DA, PSRM a acaparat puterea politică în al doilea stat românesc”, precizeazcă Consiliul de Administrare al asociației, care subliniază că în 1992 s-a comis o „greșeală catastrofală” pentru R. Moldova prin acceptarea forțelor pacificatoare din Rusia. În acest context, Asociația solicită „demisia acestui ministru trădător de neam și țară”.

Și mișcarea politică „Unirea” a condamnat declarația ministrului Ciocoi, solicitându-i, la fel, demisia „pentru incompatibilitate cu funcția pe care o deține, după asemenea declarații”.

„Ciocoi a vorbit în calitate de vasal al Federației Ruse și un promotor al politicii imperialiste al Federației Ruse în R. Moldova, ce constă în declanșarea conflictelor pe teritorii străine pentru „apărarea” păcii. Anume armata Federației Ruse a fost cea care a declanșat acest război prin atacurile asupra posturilor de poliție moldovenești, iar trupele de ocupație ale armatei rusești staționează ilegal din 1992 pe teritoriul de est al R. Moldova, chiar dacă, în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a asumat prin semnătură angajamentul de a-şi retrage, până în 2001, întregul arsenal de arme şi muniţii din RM”, este menționat într-un comunicat de presă al mișcării „Unirea”.