Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul planifică să extindă sistemul…

Guvernul planifică să extindă sistemul de monitorizare a traficului rutier la nivel național în 3 ani. Câți bani ar fi necesari

Deși șoferii frânează atunci când ajung în fața camerelor din s. Peresecina, r. Orhei, acestea nu funcționează de mai bine de un an

Executivul intenționează să dezvolte sistemul de monitorizare a traficului rutier, argumentând că astfel va fi redus numărul de încălcări a reglementărilor naționale, va fi eliminată corupția în procesul de aplicare a sancțiunilor și va oferi mecanisme necesare organelor responsabile de asigurare a ordinii publice.

Conceptul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și prezentat astăzi, 7 februarie, de directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.

Conform unui comunicat emis de Guvern, conceptul de dezvoltare a sistemului presupune modernizarea infrastructurii existente și extinderea la nivel național în patru etape, care ar dura 3 ani și ar implica investiții de circa 237 milioane de lei. Decizia de acceptare a conceptului va determina necesitatea elaborării cadrului normativ național, inclusiv referitor la protecția datelor cu caracter personal.

Premierul Ion Chicu a cerut ca în două săptămâni să fie prezentat un plan de acțiuni, care să fie sincronizat cu programul de reabilitare a infrastructurii rutiere a Guvernului.

„Vom prevedea resurse pentru dezvoltarea acestuia în procesul de modificare a bugetului în vara 2020”, a declarat șeful Executivului.

În 2019, Inspectoratul Național de Patrulare a întocmit circa 163 mii de procese-verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 milioane de lei.

În prezent, sistemul de monitorizare a traficului rutier în municipiul Chișinău conține 41 de puncte de interes, în 33 de intersecții a opt sectoare de drum.