Nume
Parola
Vizualizări: 4188
La Parcani, Soroca, au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă potabilă
Parcani, Soroca, 7 Februarie 2020 — În comuna Parcani, raionul Soroca, a fost construit un sistem de alimentare cu apă potabilă. Astfel, aproximativ 1700 de săteni care locuiesc în cele 436 de gospodării conectate la apeductul magistral Soroca-Bălți vor beneficia în scurt timp de apă potabilă la robinete din râul Nistru. Recent, în cele două sate ale comunei - Parcani și Voloave - au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a unui sistem de apeduct. În acest scop, la Parcani au fost investiți 7,74 milioane de lei, lucrările fiind executate în cadrul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Joi, 6 februarie a.c., a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Autorități locale, reprezentanți ai ADR Nord și responsabilii de construcția și montarea sistemului de alimentare cu apă s-au deplasat în teren pentru a se documenta în privința executării lucrărilor. Ulterior, membrii comisiei au semnat actele de recepție a sistemului de apeduct. În perioada următoare, urmează să fie organizată recepția finală a sistemului de alimentare cu apă.

În cadrul evenimentului, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici, precum și faptul că accesul la sursele de apă potabilă este unul dintre cele mai importante obiective naționale în domeniul infrastructurii, întrucât apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor. „Îmbucurător este și faptul că noul sistem de apeduct dispune de proprietăți tehnice care să permită extinderea serviciului de alimentare cu apă și în alte localități din vecinătate”, a remarcat directorul interimar al ADR Nord.

Din decembrie 2017, în cadrul aceluiași proiect, circa 1000 de locuitori ai satului Ocolina beneficiază de apă potabilă la robinet din râul Nistru. Atunci, 221 de gospodării din Ocolina au fost conectate la apeductul magistral Soroca-Bălți.

În urma implementării integrale a proiectului, la Parcani, Voloave și Ocolina s-au construit/montat 8,2 km aducție (de la apeductul magistral Soroca-Bălți până în satul Parcani), 33,02 km de rețele de distribuție în satele Ocolina, Voloave și Parcani, 1 stație de pompare cu capacitate 98,7 m3/h în satul Voloave, 6 rezervoare de acumulare a apei potabile cu capacitatea 100 m3, 3 sisteme autonome de canalizare pentru grădiniță și școală și 1 stație de epurare.

Infrastructura de alimentare cu apă construită în cadrul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca” va permite, în perspectivă, crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă pentru mai multe sate din raionul Soroca, unde locuiesc peste 15 mii de cetățeni. Totodată, se urmărește regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent. Pentru implementarea integrală a proiectului au fost valorificați 18,21 milioane de lei din sursele FNDR și 859.360 de lei - din sursele Primăriei comunei Parcani.

www.adrnord.md