/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Inițiativă legislativă care va încuraja utilizarea cardurilor. Cinci măsuri care ar aduce 3,3 miliarde de lei anual în buget

missing
07 februarie 2020, ora 10:40

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, va înregistra astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care are menirea să promoveze utilizarea cardurilor bancare la efectuarea plăților. Sunt propuse cinci măsuri care ar aduce anual în buget 3,3 miliarde de lei dacă ar fi implementate, arată calculele efectuate de economiști.

Inițiativa legislativă conține următoarele prevederi:

  1. Reducerea TVA cu 2% la toate plățile efectuate cu cardul.
  2. Obligarea tuturor companiilor care au sedii în orașe și au mai mult de zece angajați să transfere salariile exclusiv pe carduri.
  3. Plafonarea la 10 mii de lei a tuturor plăților încasate de persoanele fizice în numerar
  4. Obligarea agenților economici care au rulaje de peste 500 de mii de lei pe an să dețină POS terminale. În prezent, această obligație este impusă de la rulaje de două milioane de lei.
  5. Plafonarea decontărilor făcute în numerar de către companii până la 10 mii de lei pe lună, fașă de 100 de mi ide lei cât este în prezent. Companiile între ele vor trebui să facă prioritar tranzacții utilizând serviciile electronice. Vor fi anumite excepții, de exemplu procurarea produselor agricole, care și acum sunt prevăzute în lege și care nu vor fi anulate.

Aceste propuneri ar urma să fie aplicate la pachet cu reducerea comisioanelor bancare, micșorarea costurilor tranzacțiilor.

Măsurile pe care le-am propus ar crește tranzacțiile la 9 miliarde de lei și ar aduce 3,3 miliarde de lei în buget. Acest avantaj fiscal de 2% din TVA ar avea un impact neutru asupra bugetului, deoarece 15% din banii extrași în numerar și folosiți ulterior pentru cumpărături acoperă de fapt toată ratarea celor 2%. Analiza noastră arată că cetățenii primesc bani care nu sunt declarați. Transferurile salariale doar pe carduri ar aduce 0,6 miliarde lei la buget. Dacă plafonăm plățile în numerar la 10 mi ide lei, ar fi aduse la buget 2,2 miliarde de lei. Oamenii achită mult în numerar pentru cumpărături cum ar fi electrocasnicele, bilete de avion, foi turistice. Am putea integra în circuitul legal mult mai multe tranzacții”, a declarat Dumitru Vicol, expert economic stabilit la Londra, care a realizat o analiză a situației din R. Moldova împreună cu echipa PAS.

Am venit cu această inițiativă pentru a lupta cu corupția, pentru a lupta cu economia informală. Totul este bazat pe calcule concrete care vor avea impact major. Toată lumea ar trebui să fie interesată de aceste măsuri. Avem de câștigat noi în calitate de cetățeni pentru că o să fie mai ieftin să utilizăm cardul bancar. Au de câștigat și băncile pentru că o să crească volumul tranzacțiilor și plăților electronice. Are de câștigat și statul pentru că plățile electronice sunt un instrument foarte eficient de luptă și combatere a economiei informale”,a argumentat deputatul Dan Perciun.

Proiectul va fi înregistrat astăzi în Parlament, iar ulterior va fi lansată o rundă de consultări cu cetățenii și asociațiile de business. Deputații au discutat deja cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram