Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
06.02.2020

Amenzi pentru încălcarea regulilor de asigurare a transparenței mijloacelor financiare provenite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală

Amenzi pentru încălcarea regulilor de asigurare a transparenței mijloacelor financiare provenite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală

Prestatorii de servicii medicale și farmaceutice vor fi obligați să publice pe paginile lor web oficiale informațiile privind distribuția și cheltuielile pentru prestarea serviciilor medicale și farmaceutice din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și a Codului contravențional.

Autorii proiectului sunt un grup de deputați ai Fracțiunii PAS, Blocul ACUM.

Potrivit proiectului, informația urmează a fi făcută publică în termen de 15 zile lucrătoare. Este vorba despre contractele de acordare a asistenței medicale, anexele la acestea și acordurile adiționale, precum și contractele privind eliberarea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală cu informația despre achitarea sumelor compensate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru anul precedent. De asemenea, vor fi publicate și deciziile integrale ale Consiliului de administrație al prestatorilor publici de servicii medicale și farmaceutice, rapoartele anuale despre volumul de asistență medicală și farmaceutică acordat pe fiecare spectru și tip de servicii contractate cu CNAM și despre cheltuirea mijloacelor financiare obținute de la CNAM pentru prestarea acestora.

În cazul încălcării regulilor de gestionare și asigurare a transparenței mijloacelor financiare provenite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală de către prestatorii de servicii medicale și farmaceutice persoanele cu funcție de răspundere vor fi sancționate cu amenzi de până la 3 600 de lei, iar persoanele juridice – cu amenzi de până la 4 500 de lei.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus