(video) Noi detalii despre cetățenii moldoveni aflați în carantină la bordul unui vas de croazieră, în largul coastelor Japoniei

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a susținut o conferință de presă, în care a prezentat datele finale de realizare a Planului Național de Acțiuni a Acordului de Asociere. Au fost discutate de asemenea, subiecte precum neutralitatea țării și soarta munițiilor de la Cobasna, din stânga Nistrului, dar și cum califică ministrul de Externe întâmplările ce au avut loc pe Nistru, în 1992.

Foto: UNIMEDIA

„În 992 pe teritoriul Republicii Moldova a fost un conflict armat, declanșat de forțele separatiste transnistrene. Armata a 14- a oprit conflictul sângeros”, a declarat astazi, ministrul Afecerilor Externe, Aureliu Ciocoi, în contextul informațiilor despre nimicirea munițiilor de la Cobasna. Potrivit lui Ciocoi, stocul care este depozitat la Cobasna nu mai poate fi tranportat, din motive de securitate.

„Ar fi bine să se efectueze mai întâi studiul de fezabilitate din partea Rusiei, apoi se vor lua măsuri”, a menționat ministrul.

În altă ordine de idei, Aureliu Ciocoi a explicat de ce implementarea Acordului de Asociere are loc atât de anevoios. Potrivit lui, suita de crize politice interne și cicluri electorale au frânat toate procesele din țară, iar Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru 2017-2019 a fost înfăptuit în proporție de 71,57%.

„Cert este că actualul Guvern este pus în situația de a lucra în regim de urgență, având în vedere că trebuie să îndeplinească și restanțe”, a adăugat șeful diplomației moldovenești.

În același timp, ministrul de Externe a oferit detalii despre cei doi moldoveni, blocați pe nava de croazieră de lângă Japonia, fiind în carantină din cauza coronavirusului.

„Doi cetățeni moldoveni sunt membri ai staff-ului. Unul dintre ei are cetățenia României, angajat ca prestator de servicii, nu pot părăsi bordul navei, decât cu permisiunea bordului navei, din câte știm, nu sunt infectați,” a precizat Ciocoi.


Pub