(video) Noi modificări la legislație: Persoanele juridice, asupra cărora au fost deschise dosare penale, vor primi avocat din oficiu

Persoanele juridice, asupra cărora a fost deschise dosare penale, vor primi avocat din oficiu, în cazul în care pe numele acestora va fi deschis un dosar penal. Un proiect în acest sens a fost votat în Parlament în lectura a doua.

Foto: UNIMEDIA

În acest proiect de lege se mai include și reglementări ale legislației naționale privind instituirea mecanismul de contestare a refuzului a organului de urmărire penală de a primi plângeri sau denunțuri, privind comiterea unor infracțiuni. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Bolea în cadrul unui briefing de presă.

„Și, de asemenea, vor beneficia persoanele juridice, în privința cărora sunt deschise urmăriri penale, ca și persoanele juridice să primească asistență juridică garantată de stat. Este un lucru binevenit crearea acestui mecanism, iar organul de urmărire penală, la refuzul de a accepta plângeri, vor avea posibilitatea să le conteste”, a declarat acesta.

În același timp, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a anunțat că, săptămâna aceasta Curtea Constituțională a trimis mai multe scrisori către Parlament, privind necesitatea ajustării cadrului legal la rigorile Constituției și ale hotărârilor CC.

Aceste scrisori vin ca urmare a acelui raport care a fost prezentat la mijlocul lunii ianuarie privind activitatea Curții din 2019, dar și pe anii precedenți.

„Noi am analizat aceste adrese. Dacă nu greșesc, sunt 22 de adrese ale CC. Comisia juridică, numiri și imunități luni se va întâlni într-o ședință de lucru împreună cu consultanții Comisiei pentru a dezbate acele adrese și a vedea, și a lucra, pentru a propune plenului proiecte de lege în vederea executării acestor adrese ale CC. Evident că nu toate vor fi dezbătute de Comisia Juridică, deoarece sunt adrese care țin de politica statului în domeniul dreptului. Cert este că se lucrează, iar în timpul apropiat vom veni cu proiect de lege în vederea executării acestor adrese, deoarece sunt restanțe”, a conchis Bolea.


Pub