Activitatea CSM, în blocaj pentru o perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a noii legi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu poate convoca ședințele plenare din lipsă de cvorum pentru o perioadă nedeterminată, după ce la data de 1 ianuarie curent a intrat în vigoare modificarea Legii cu privire la componența CSM, astfel numărul de membri s-a majorat de la 12, la 15.

Foto: UNIMEDIA

Din componența Consiliului Superior al Magistraturii fac parte doar 9 membri din 15, și anume, din rândul judecătorilor, Luiza Gafton, Nina Cernat, Anatolie Galben, Dorel Musteață, Petru Moraru și Victor Micu, din rândul profesorilor de drept titular, numiți de Parlamentul Republicii Moldova, Mariana Timotin și din rândul membrilor de drept, procurorul general, Alexandr Stoianoglo și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

„Urmare a celor relatate și adoptării Legii pentru modificarea unor acte legislative nr. 193 din 20 decembrie 2019, în vigoare din 31 ianuarie 2020, conchidem că noile modificări operate în Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, au condus la imposibilitatea convocării Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă nedeterminată”, anunță CSM printr-un comunicat de presă.

Astfel, CSM menționează că potrivit noilor modificări, până la alegerea unui nou președinte, interimatul funcției va fi asigurat de decanul de vârstă din rândul membrilor de judecători, Luiza Gafton.

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat concurs public pentru selectarea candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului.

Vezi AICI cerințele ce trebuie să le întrunească candidații.


Pub