(video) Cu neștiință și cu admirație față de Stoianoglo: Cum comentează unii deputați învinuirea lui Vasile Botnari în dosarul profesorilor turci

În dosarul privind declararea profesorilor turci ca fiind indezirabili, ar putea apărea și alte persoane. Cel puțin asta afirmă unii deputați, care au fost întrebați despre noile mișcări în acest caz. În același timp, alți parlamentari privesc cu admirație modul în care acest dosar este instrumentat de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Nu cunoaștem. Nici dvs, nici eu, nici majoritatea celor care ne urmăresc, nu știu detaliile din acest dosar. Și nu știu care sunt rațiunile, pentru a recunoaște sau a declara pe cineva vinovat sau nu. De aceea mie mi-i foarte greu să comentez ceea ce spune procurorul general. Am văzut și unele reacții sau acțiuni ale persoanelor, care sunt vizate în acest dosar. Nu știu exact în ce a constat încălcarea legii sau fapta pe care a comis-o domnia sa. Dar vreau să cred că nu au urmărit careva lucruri incorecte”, a declarat Vladimir Cebotari, fiind întrebat cum comentează cele declarate de procurorul general.

„Activitatea lui (n.r. Procurorului general, Alexandr Stoianoglo) îmi trezește simpatie și am tot respectul de tot ce dumnealui face, față de ceea ce dumnealui declară și nu mă refer că el public a vorbit că sistemul procuraturii a tolerat anumite fărădelegi”, spune socialistul Vlad Bătrîncea.

În același timp, democratul Dumitru Diacov afirmă că trebuie să așteptăm și să vedem care va fi ancheta și care vor fi rezultatele acestui proces. Întrebat dacă știe detalii din dosar, democratul afirmă că nimeni nu a citit dosarul, pentru că este secret. În același timp, Diacov a fost întrebat cine trebuie să răspundă în acest caz, acesta a spus că: toți cei care au o vină în acest dosar. Eu presupun că pe parcurs poate să mai apară cineva”, a conchis Diacov.

De asemena, unii deputați au fost întrebați cum vede mesajul lui Stoianoglo, către profesorii turci.

„Domnul Stoianoglo, nu doar pentru cetățenii turci, el și-a cerut scuze și pentru toate încălcările care au fost admise de organul Procuraturii”, spune socialistul Adrian Lebedinschi.

„Este anchetă, care se derulează care a stabilit persoanele vinovate. Dacă ancheta a stabilit că șeful SIS este vinovat, atunci este concluzia anchetei”, a conchis democratul Nicolae Ciubuc.

Precizăm că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 EURO.

Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO

Șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a transmis un mesaj în limba turcă celor șapte profesori turci, prin care își exprimă regretele față de cele întâmplate.


Pub