Conflictul din estul Ucrainei: Republica separatistă Doneţk are un nou premier. Kremlinul a declarat că această decizie este a unei „persoane fizice”

Un cetăţean rus, Vladimir Paşkov, a fost desemnat joi prim-ministru al autoproclamatei republici populare Doneţk din estul separatist prorus al Ucrainei, numire de care Kremlinul a spus că se delimitează, relatează agenţia EFE.

Foto: dan-news.info

„Rusia nu participă sub nicio formă în acest conflict (din estul Ucrainei - n. r.). Nu este o titulatură oficială a unui funcţionar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că decizia lui Paşkov de a accepta respectiva sarcină este doar o decizie a unei „persoane fizice”, aşadar „nu există nicio contradicţie”.

Vladimir Paşkov, care l-a înlocuit pe Aleksandr Anancenko, a fost anterior viceguvernator al regiunii ruse Irkuţk şi viceprimar al oraşului Braţk din aceeaşi regiune. El a mai lucrat şi pentru compania rusă Vneştorgservice, care în 2017 a preluat controlul asupra mai multor fabrici de pe teritoriul provinciilor ucrainene Doneţk şi Lugansk, transmite Agerpres.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, Rusia îi finanţează pe separatiştii din aceste provincii prin intermediul companiilor create de Paşkov, pentru a eluda sancţiunile economice. Acelaşi serviciu susţine că liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk sunt numiţi de Vladislav Surkov, consilier pentru Ucraina al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Presa rusă scrie că Surkov va părăsi în curând acest post ca urmare a unei schimbări în politica Rusiei faţă de Ucraina după întâlnirea pe care preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au avut-o în decembrie.


Pub