Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cazul ABLV: Prin intermediul băncii…

Cazul ABLV: Prin intermediul băncii letone, în UE au ajuns „bani murdari” din Rusia și Belarus

Material de pe Novaya gazeta

Procuratura Letoniei instrumentează un dosar privind spălarea banilor prin intermediul băncii ABLV, informează Rus.lsm.lv. Printre cei 7 din 12 figuranți se numără angajații ABLV, inclusiv unul dintre foștii membri ai Consiliului de Conducere. Potrivit Procuraturii, prin banca ABLV, în Europa au fost transferate fonduri din Belarus și Rusia, obținute ca urmare a fraudei sau neplății impozitelor. Este vorba despre suma de 50 de milioane de euro.

Reprezentanții Procuraturii au comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, că 4 din 12 figuranți ai dosarului sunt străini aflați în afara Letoniei. În privința acestor persoane au fost depuse cereri de asistență juridică în state străine.

Potrivit anchetei, banii obținuți ilegal din Rusia și Belarus au ajuns pe conturile deschise în ABLV și care aparțin, de regulă, companiilor britanice. Mai tîrziu acești bani erau transferați în alte bănci din Letonia sau din străinătate. Potrivit procurorului Dainis Steinbergs, la o anumită etapă a schemei se conectau unii angajați ai ABLV care îi îndrumau pe clienți cum să facă mai bine tranzacțiile, astfel încât să nu pară suspecte.

Organizatorul grupării nu este cetățean al Letoniei. Steinbergs a raportat că Belarus investighează, de asemenea, activitatea aceleiași grupări criminale. Părțile păstrează legătura și sunt dispuse să coopereze.

La 28 ianuarie, Biroul pentru Prevenirea și Combaterea Corupției din Letonia a întreprins acțiuni procedurale în incinta băncii ABLV ca a fost lichidată. Procuratura a raportat că perchezițiile au loc nu numai în Letonia, dar și în afara ei.

Menționăm că ABLV este una dintre băncile de la Riga, participante la „furtul secolului” moldovenesc – retragerea miliardului de euro din cele trei bănci ale țării.