Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Majorarea salariilor deputaților: Au votat,…

Majorarea salariilor deputaților: Au votat, iar apoi au spus că nu știau și vor să fie reduse

Câțiva deputați din fracțiunea PAS au anunțat că salariile deputaților au fost majorate cu peste 4000 de lei. Acest lucru a fost posibil după ce a fost susținut de Guvern și votat amendamentul depus de către democratul Vladimir Cebotari la proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2020, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie curent.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, deputat PAS, salariul de funcție al deputatului a crescut de la 13940 de lei la 18122 de lei.

Astfel, valoarea de referință a salariului de funcție a deputaților a crescut de la 1000 la 1300 de lei.

Unii parlamentari s-au arătat surprinși, menționând că nu știau despre majorare sau că nu au observat că le-au fost transferate sume mai mari.

Deși unii aleși și-au exprimat nemulțumirile în public privind majorarea lefurilor, Cebotari susține că amendamentul a fost votat de către reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare.

Cât despre necesitate, deputatul PDM argumentează că astfel a fost „corectată o eroare disproporționată a stabilirii salariilor funcționarilor publici”.

„Acest lucru a fost făcut doar după ce discuțiile au avut loc în comisie și atunci când toți au ridicat această întrebare. (…) Apropo, chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament, fie el și deputat, este chiar mai mic decât al unui șef de direcție dintr-un minister”, a spus acesta în fața presei.

Totodată, în timp ce deputata socialistă Adela Răileanu îl acuza anterior pe Dumitru Alaiba de fals, negând majorarea lefurilor, astăzi, ea a ieșit într-un briefing de presă împreună cu Vlad Batrîncea, anunțând că fracțiunea PSRM va cere ca deputații să fie excluși din lista angajaților Legislativului care să beneficieze de salarii mai mari.

Ulterior, Vladimir Cebotari a anunțat că susținerea acestei inițiative ar însemna că ar trebui să fie reduse și salariile altor funcționari.