10:47:57 28.03.2024
Stiri

FOTO // PLUTONIU: Un nou lot de SURSE RADIOACTIVE, identificate pe teritoriul R. Moldova

Social 06.02.2020 15:20 Vizualizări1693 Autor: Ziarul National
FOTO // PLUTONIU: Un nou lot de SURSE RADIOACTIVE, identificate pe teritoriul R. Moldova


Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), alături de reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice (ANRANR), au identificat un nou lot de surse radioactive, cu termenul de exploatare expirat, deținute contrar normelor legale.

De asemenea, ofițerii SIS anunță că au depistat și cantități enorme de deșeuri chimice toxice.

Pe parcursul anului 2019, SIS a identificat loturi impunătoare de surse radioactive care se aflau inclusiv în raza municipiului Chișinău.

Astfel, SIS în cooperare cu ANRANR au identificat circa 80 de surse radioactive, cu câte două încărcături radiologice per fiecare articol (radionuclidul de tip Plutoniu, izotopul-239), deținute neautorizat, cu termenul de exploatare expirat, ce depășeau considerabil fonul natural de radiație expunând pericolului populația, unele dintre acestea fiind depistate aruncate la deșeurile de construcție.

La fel, au fost identificate surse radiologice atât la persoane fizice/juridice deținătoare de aparate de zbor (peste 30 de surse), cât și în cadrul articolelor de uz casnic și utilajelor/dispozitivelor de ordin industrial, peste 250 de surse, deținute neautorizat sau pierdute din gestiunea unor agenți economici.

SIS solicită populației să informeze Serviciul pe aspecte ce ar putea genera eventuale pericole și prejudicia securitatea națională în scopul anticipării, prevenirii și contracarării prompte a acestora.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md