Linkuri accesibilitate

Parlamentul bulgar a adoptat mai mult amendamente pentru a ușura intrarea Bulgariei în „anticamera” zonei euro


Imagine generică
Imagine generică

Parlamentul bulgar a adoptat joi mai mult amendamente la legea de funcționare a Băncii Centrale, pentru a ușura intrarea țării în „anticamera” zonei euro.

Din 1999 încoace, moneda națională bulgară a avut o rată fixă de de 1,95 de leva pentru un euro, potrivit unui aranjament cu Fondul Monetar Internațional.

Membră a Uniunii Europene din 2007, Bulgaria va încerca să intre în aprilie cu această rată în Mecanismul ratei de schimb, cunoscut drept „anticamera” zonei euro, al cărei regulament prevede însă ca, după intrare, Banca centrală bulgară să liberalizeze rata de schimb, cu o fluctuație de 15 procente deasupra sub aceea a Băncii Centrale.

Parlamentul bulgar a permis acum Băncii Centrale să opereze pe această bază, și să negocieze rata leva-euro cu Banca Centrală Europeană, cu statele din zona euro și cu Danemarca.

Bulgaria va trebui să rămână cel puțin doi ani în Mecanismul ratei de schimb, înainte de a se alătura zonei euro. Luna trecută, directoarea Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, care e din Bulgaria, a afirmat că intrarea țării sale în zona euro în 2023, este cu totul posibilă.

XS
SM
MD
LG