„Am căzut la pământ ceașca pictată cu flori a căzut/alături – ciob – ciob – out.” Hose Pablo lansează un nou volum de poezii, Hype

collage

Victor Neaga (Hose Pablo) e un poet din Moldova. Acesta, după șapte ani, lansează un nou volum de poezii, „Hype”. Poetul vine cu angoasele și spaimele aferente nu numai acestui spațiu, ci și cu dificultățile unui dezrădăcinat, ale unui om pierdut într-o lume în care simte că nu este loc pentru toți. Dincolo de orice morală, poezia sa nu se supune niciunei judecăți. Trebuie citită și filtrată personal, fără a da curs imboldurilor de încartiruire, care cu siguranță răzbat din câteva versuri.

Volumul este structurat pe cinci „niveluri”: Zero, Titan, Galeak, Faima mea și Un loc safe inexistent.

„Oricât ar părea lumea de departe, poetul cu siguranță tinde să se apropie de ea, altfel nu ar scrie, altfel versurile sale ar rămâne cufundate în bezna propriei lumi, fără posibilitatea de a se face vreodată auzite. Deși rezonanța cu toate poeziile este greu de găsit, există pasaje care lasă să transpară un poet pe care l-aș putea îndrăgi. Cum nu am dorința însă de a schimba nimic, am să iau ce îmi place, lăsând și altora posibilitatea de a alege. În Hype se simte dorința de a transmite imparțial anumite mesaje, fără artificii inutile. Ce facem cu faptul că nu ne regăsim în nimic, cum scăpăm de starea de angoasă, cum ne regăsim mobilurile, cum scăpăm de amenințările care vin întâi din interior și apoi din afara noastră? Iubirea, frica de incertitudine, obsesiile, dependențele, ironizarea limbajului. Iată câteva dintre temele din Hype, care reflectă problemele unei generații agățate de un trecut pe care poate că nu l-a avut, dar a reușit să și-l facă. Între generația cu cheia la gât și generația pokemon există o bucată care se numește Hype.” (Carmen Florea)

Hose Pablo a debutat în 2007, la Chișinău, cu volumul „Căpşune În inima mea. Volum funerar pt Generaţia 2000”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente