(stop cadru) Mesajul în limba turcă al lui Alexandr Stoianoglo, către profesorii turci declarați indezirabili

Șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a transmis astăzi un mesaj în limba turcă celor șapte profesori turci, care au fost expulzați în toamna anului 2018.

„Îmi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să vă apere drepturile fundamentale. Sper, că acest caz va servi o lecție pentru toți”, a spus Stoianoglo în limba turcă.

Amintim că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va compărea pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Precizăm că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 EURO.

Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO


Pub