(video) Reprezentanții misiunii FMI, despre încheierea programului FMI în RM: „Sunt necesare măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și facilitare a investițiilor”

Prim-ministrul, asistat de viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, ministrul Viorica Dumbrăveanu, ministrul Anatol Usatîi, guvernatorul BNM, Octavian Armașu și alți responsabili a participat la ședința de încheiere a Misiunii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

Foto: FMI

Ion Chicu a mulțumit echipei Misiunii pentru deschidere și abordare constructivă în cadrul discuțiilor purtate cu toate autoritățile publice implicate.

Rubén Atoyan, șeful Misiunii FMI, a apreciat discuțiile drept consistente și insistente, și a confirmat că echipa Guvernului a demonstrat deschidere și hotărâre în implementarea reformelor necesare. Șeful Misiunii FMI a declarat că majoritatea obiectivelor Programului RM - FMI care a ajuns la final au fost realizate și Programul a fost unul de succes.

În declarația sa, Misiunea FMI a confirmat raționalitatea investițiilor masive în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, atenționând asupra necesității de consolidare a capacităților de management a investițiilor publice.

Au fost discutate unele obiective ce urmează să fie realizate în perioada următoare, printre care aprobarea legislației referitoare la instituțiile financiare non-bancare pentru dezvoltarea sustenabilă și sigură a acestui sector. Un alt subiect abordat s-a referit la devierile financiare acumulate în sectorul reglementat de ANRE, pentru care e necesar să fie adoptată o cale de compensare.

Părțile au făcut un schimb de opinii referitor la consolidarea sistemului bancar național și la sistemul de pensii, în cadrul căruia s-a confirmat abordarea comună a subiectelor.

Atât echipa Executivului, cât și echipa Misiunii FMI au confirmat necesitatea concentrării pe obiectivul de asigurare a unei creșteri economice durabile, echilibrate și mai inclusive. Sunt necesare măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și facilitare a investițiilor - esențiale pentru promovarea progresului tehnologic și sporirea investițiilor în infrastructură și în dezvoltarea capitalului uman. În acest sens, e necesară continuarea reformelor în domeniul educației, ocrotirii sănătății și politicile sociale pentru a crește nivelul de viață în RM, a combate migrația și schimba tendințele demografice.

După încheierea discuțiilor, Ion Chicu și Rubén Atoyan au susținut o conferință de presă.

Amintim că o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020.

Pe parcursul vizitei, misiunea a purtat discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă.

Misiunea a analizat evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari S.U.A. și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 115 milioane de DST (circa 160 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,7 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.


Pub