Dinu Plîngău solicită prelungirea mandatului Comisiei de anchetă a puciului din iunie 2019

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău a depus o inițiativă prin care solicită Parlamentului să prelungească termenul de activitate a Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional, al cărui membru este. Asta pentru că membrii comisiei nu au reușit să pregătească și să prezinte plenului un raport despre cele constatate în termenii prevăzuți inițial.

Foto: UNIMEDIA

„Membrii comisiei și-au onorat atribuțiile demn, au investigat pe bune această faptă din 7-14 iunie, dar, din cauza unor deputați, activitatea comisiei a fost îngreunată. S-au schimbat președinți de comisie, dar membrii comisiei sunt gata să pregătească un raport final în plen. Ca ultimă speranță de a ne încadra în câmpul legal, cerem prelungirea mandatului activității acestei comisii ca să putem prezenta legal raportul final”, a declarat Dinu Plîngău.

Potrivit deputatului Platformei DA, „investigațiile demonstrează că mai multe acțiuni ale unor persoane cu funcție de răspundere din acea perioadă au depășit cadrul legal existent”.

„Dacă se va refuza prelungirea mandatului acestei comisii, eu voi prezenta în mod independent o sinteză a activității acestei comisii. Din păcate, s-a tergiversat prezentarea unor documente cu grif secret sau mi s-au prezentat fără anumite anexe, care demonstrează probabil că unele persoane au acționat ilegal. Trebuie desecretizate mai multe documente care conțin informații de interes public”, a spus Dinu Plîngău.

Reamintim că pe 18 iunie 2019, Parlamentul a decis, cu 61 de voturi, crearea Comisiei de anchetă, formată din 7 deptați, pentru elucidarea tutror circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Fracțiunea deputaților democrați a refuzat să înainteze membri pentru comisie.


Pub