Albania: Cutremurul de 6,4 grade pe scara Richter, din noiembrie, a provocat daune de 985 milioane de euro

Puternicul seism care a zguduit Albania pe 26 noiembrie a provocat daune de 985 milioane de euro (1,1 miliarde de dolari) şi a afectat creşterea economică a ţării, potrivit unui raport prezentat miercuri de oficialităţi albaneze şi străine în cadrul unei conferinţe la Tirana, transmite dpa.

Foto: https://www.digi24.ro/

„Raportul a fost elaborat în conformitate cu standardele Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi ONU pentru dezastre naturale în întreaga lume”, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Bledi Cuc.

Cutremurul din noiembrie a lovit coasta adriatică dens populată a Albaniei, în apropierea celui de-al doilea oraş al ţării, Durres, lăsând în urmă 51 de morţi şi sute de răniţi.

În total, au fost afectaţi 202.291 de locuitori din 11 localităţi, iar în jur de 50.000 de imobile au fost avariate, a indicat ministrul, citează Agerpres.

Reprezentantul Băncii Mondiale, Evis Sulko, a afirmat că seismul a provocat pagube totale echivalând cu 7,5% din PIB al ţării şi a cauzat încetinirea creşterii economice, prognoza pentru anul în curs fiind revizuită de la 3,5% la 3,2%.

La rândul său, reprezentantul ONU, Brian Williams, a recomandat Albaniei îmbunătăţirea cadrului legislativ în construcţii. În urma seismului, autorităţile albaneze au inculpat zeci de persoane implicate în construirea şi acordarea de autorizaţii pentru clădirile prăbuşite.

Pe 17 februarie, Uniunea Europeană va organiza o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Albania - ţară care se apropie de începerea negocierilor de aderare la UE - să facă faţă consecinţelor cutremurului.


Pub