Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Concluziile misiunii Fondului Monetar Internațional,…

Concluziile misiunii Fondului Monetar Internațional, după ce și-a încheiat vizita la Chișinău

R. Moldova va beneficia de 20 de milioane de dolari SUA în cadrul programului actual cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Programul va fi finalizat pe 20 martie curent. Declarațiile au fost făcute de șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, în cadrul unei conferințe de presă după încheierea vizitei de la Chișinău.

Rubén Atoyan, șeful Misiunii FMI, a apreciat discuțiile drept consistente și insistente, și a confirmat că echipa Guvernului a demonstrat deschidere și hotărâre în implementarea reformelor necesare. Șeful Misiunii FMI a declarat că majoritatea obiectivelor Programului RM – FMI care a ajuns la final au fost realizate și Programul a fost unul de succes.

Totodată, Ruben Atoyan a confirmat raționalitatea investițiilor masive în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, atenționând asupra necesității de consolidare a capacităților de management a investițiilor publice.

La rândul său, premierul Ion Chicu, a declarat că R. Moldova planifică să încheie un nou program cu FMI.

„Programul curent cu FMI va fi finalizat la 20 martie. Am agreat asupra unor acțiuni, noi politici care ar finaliza acest program cu succes. Acestea nu afectează interesele țării. Nu ne-am luat angajamente ca să majorăm impozite, nu afectăm veniturile populației și a persoanelor vulnerabile. Acțiunile care sunt întreprinse sunt exclusiv în interesul țării. Experții FMI au fost flexibili ca R. Moldova să implementeze politici în interesul țării. Au fost uneori și mai puțin flexibili. Voi semna o scrisoare în care voi solicita ca în perioada următoare să vină o misiune penru o evaluare pentru a pregăti noul program cu FMI”, a declarat șeful Executivului.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul ședinței de încheiere a FMI în R. Moldova, au fost discutate unele obiective ce urmează să fie realizate în perioada următoare, printre care aprobarea legislației referitoare la instituțiile financiare non-bancare, pentru dezvoltarea sustenabilă și sigură a acestui sector. Un alt subiect abordat s-a referit la devierile financiare acumulate în sectorul reglementat de ANRE, pentru care e necesar să fie adoptată o cale de compensare.

Totodată, atât echipa Executivului, cât și echipa Misiunii FMI au confirmat necesitatea concentrării pe obiectivul de asigurare a unei creșteri economice durabile, echilibrate și mai inclusive. Sunt necesare măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și facilitare a investițiilor – esențiale pentru promovarea progresului tehnologic și sporirea investițiilor în infrastructură și în dezvoltarea capitalului uman. În acest sens, e necesară continuarea reformelor în domeniul educației, ocrotirii sănătății și politicile sociale pentru a crește nivelul de viață în R. Moldova, a combate migrația și schimba tendințele demografice.

Misiunea FMI, condusă de Ruben Atoyan, s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020.

Ultima dată, misiunea FMI a efectuat o vizită la Chișinău în octombrie 2019.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari SUA și cu 75% din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 115 milioane de DST (circa 160 milioane de dolari SUA) au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (actualmente, 1,7 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.