Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul Orban a fost demis.…

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a PSD a trecut cu 261 de voturi

Guvernul Orban a fost demis miercuri, 5 februarie, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a Partidului Social Democrat a trecut, cu 261 de voturi.

Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Guvernul Orban este acuzat de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

În sală Parlamentului de la București au fost prezenți 423 de parlamentari, fiind exprimate 400 de voturi. Dintre acestea, s-au înregistrat 261 de voturi „pentru” moțiunea de cenzură și 139 de voturi „contra”.

Partidul Social Democrat(PSD) și Uniunea Democrată Maghiară din România(UDMR) acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Textul moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR face apel la respectarea principiilor democratice și critică decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit presei române, adoptarea moțiunii este un prim pas pentru anticipate.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat de președinte dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern în termen de 60 de zile.

Guvernul lui Ludovic Orban a fost învestit la 4 noiembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis la 10 octombrie 2019.