Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul Orban I este demis.…

Guvernul Orban I este demis. Urmează Guvernul Orban II. Ce se întâmplă mai departe

Foto: opiniatimisoarei.ro

După demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, miercuri, 5 februarie, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative, transmite Digi.24. 

Pasul următor este ca președintele român, Klaus Iohannis, să convoace consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern. 

Potrivit presei române, se știe deja că Iohannis îl va nominaliza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment. 

Totuși Partidul Social Democrat (PSD) va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria variantă de prim-ministru – social-democrații se gândesc la un tehnocrat din cercul celor care sunt agreați la Palatul Cotroceni. Numele luate în calcul sunt cele ale lui Vasile Dâncu și Remus Pricopie. 

Dacă Guvernul Orban II va primi votul de încredere în Parlament, va rămâne în funcție până la alegerile la termen din noiembrie, având în vedere că până în septembrie, când începe sesiunea parlamentară de toamnă, nu mai poate fi depusă o altă moțiune de cenzură de către PSD. 

Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot în persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca și acesta să fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. 

Mai există și varianța în care PSD să tergiverseze procedural în Parlament, prin amânarea ședințelor, votul de încredere pentru noul guvern până când va expira termenul maxim necesar pentru declanșarea anticipatelor. 

Guvernul Orban a fost demis miercuri, 5 februarie, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a Partidului Social Democrat a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Guvernul Orban este acuzat de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Guvernul lui Ludovic Orban a fost învestit la 4 noiembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis la 10 octombrie 2019.