Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Rjavitin a revenit în…

VIDEO Rjavitin a revenit în unitatea militară din care evadase. Promo-LEX: „O stare de lipsă de libertate s-a transferat în alta”

Alexandr Rjavitin, tânărul care a evadat în 2015 și a fost reținut de așa-zisele autorități transnistrene în decembrie 2019, afirmă, într-un reportaj publicat de postul de televiziune Первый Приднестровский, că a revenit în așa-numita armată din regiunea transnistreană și constată că au fost făcute „reforme și reparație”. Contactat de ZdG, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul asociației „Promo-LEX”, Alexandru Postica, a declarat că aflarea sa acolo îi poate aduce riscuri și este „straniu” că a fost plasat de unde a evadat anterior.

În materialul publicat la 4 februarie, tânărul susține că în reportajele publicate anterior de instituțiile media din R. Moldova au fost „spuse multe neadevăruri” și neagă că ar fi fost bătut sau umilit de așa-zisele organe de drept din stânga Nistrului.

Postica a precizat pentru ZdG că Rjavitin se află acolo din 24 ianuarie, în baza unei hotărâri judecătorești care a stabilit că termenul de arest încetează, dat fiind faptul că el continuă pregătirea militară în unitatea din care a evadat.

„O stare de lipsă de libertate s-a transferat în altă stare de lipsă de libertate. Cred că ar fi mai multe riscuri în unitatea militară chiar decât în penitenciar. El anterior a explicat cu lux de amănunte la ce a fost supus în acea unitate militară. O așa-numită armată transnistreană nu există. Conform Codului penal și Constituției R. Moldova, oricare formațiune militarizată contrar legii poate fi considerată chiar și teroristă. Actualmente, el se află într-o unitate militară ilegală”, a precizat reprezentantul „Promo-LEX” pentru ZdG.

Acesta a punctat că este complicat ca avocatul să aibă acces la el și nu este clar ce se întâmplă cu dosarul penal în care tânărul figurează, ci doar că starea lui de arest a fost anulată pentru că petrece pregătirea militară.

Cât despre declarațiile lui Rjavitin pentru presa din stânga Nistrului, Postica a menționat că este „un articol propagandistic, făcut pentru a face publicitate armatei transnistrene”.

„Dacă analizăm acest video, putem vedea că înșiși transnistrenii recunosc că în 2015 starea a fost deplorabilă și se admitea chiar și torturarea tinerilor recruți. Pentru mine ar fi fost foarte straniu dacă el ar fi spus în fața șefului său de unitate, a așa-numitei televizini naționale că el ar fi fost bătut. Cum credeți că ar fi arătat asta? Este imposibil să iei de la el acum anumite declarații. Eu aș face o paralelă cu alte cazuri examinate de CtEDO – Vardanean, Cazac, care au ieșit la televiziunea transnistreană și au declarat că ei sunt ținuți foarte bine, nu sunt maltratați, se căiesc sincer că au comis infracțiuni și roagă iertare de la poporul transnistrean. Ulterior, după ce au fost eliberați din detenție, au spus că lucrurile au stat cumva altfel”, a adăugat Alexandru Postica.

El a dezvăluit că, actualmente, „Promo-LEX”, în calitate de asociație care acordă asistență juridică, documentează cauza și insistă ca avocatul să aibă o întâlnire cu Rjavitin în condiții de confidențialitate, să stabilească dacă el se află acolo benevol sau nu.

„Acum nu avem posibilitatea de a vorbi cu Rjavitin și a oferi o investigație psihologică, dar însăși existența acestei structuri deja nu presupune o acțiune benevolă, el este forțat să fie acolo”, a conchis reprezentantul asociației.

Cronologia evenimentelor, potrivit lui Postica: „la 30 decembrie 2019, fiind contactați de rudele acestuia, noi am încercat să stabilim locul aflării și, în urma unor informații venite de la martori, am identificat că el este deținut de miliția transnistreană, dar nu era clară locația acestuia. Ulterior, la începutul lunii ianuarie, am făcut mai multe demersuri și interpelări, inclusiv din numele rudelor acestuia, care, până la urmă, a identificat locul aflării – izolatorul de detenție preventivă din Tiraspol. Mama lui, în primele zile ale lunii ianuarie, a transmis chiar și câteva colete cu produse alimentare pentru fiul său. Noi am identificat că el a fost reținut, putem spune așa, de către miliția transnistreană, însă nu era clar care au fost motivele arestării. Ulterior, în jurul datei de 10 ianuarie 2020, așa-numitul ministru de Interne Mova a recunoscut că Rvajitin se află în custodia așa-numitului comitet de anchetă din regiunea transnistreană, care examinează mai multe capete de acuzare, cum ar fi: dezertarea acestuia din unitatea militară și lăsarea postului. Tot atunci am făcut mai multe interpelări și demersuri, inclusiv către miliția transnistreană, să fie permis accesul avocaților către Rjavitin și a medicilor. La finele lunii ianuarie am stabilit că el a fost transferat în unitatea militară din care el a evadat. Temei pentru strămutarea în unitatea militară a constituit o încheiere a judecătoriei din 24 ianuarie, care stabilea că termenul de arest încetează, dat fiind faptul că Rjavitin continuă pregătirea militară în unitatea din care a evadat”.

Fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, Alexandr Rjavitin a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistru și a mers trei zile pe jos până la Chișinău în uniforma sa militară și în șlapi, deoarece nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol a pornit dosar penal pe numele acestuia.