Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

05 Feb. 2020 / 12:48

Autorităţile cer transportatorilor să asigure condiţii confortabile în autocare

Peste 230 de transportatori au depus cereri, până la termenul limită de 1 februarie, pentru a începe procesul de încadrare a transportului public interurban pe categorii de confort. Secretarul de stat în domeniul transporturilor, Iulian Postică a anunţat astăzi că, în total, vor fi supuse inspecţiei peste 2230 de autocare. Alţi 88 de operatori de transport au solicitat ANTA prelungirea termenului limită, iar documentele necesare urmează a fi depuse în următoarele zile. Companiile care nu au depus actele îşi vor sista activitatea, relatează Mesager.

Astfel, autobuzele şi autocarele din clasa I vor trebui să aibă aer condiţionat, portbagaj separat de salonul vehiculului, cotiere, iluminare interioară, o anumită distanţă între scaune şi alte condiţii pentru pasageri.

Până la 1 aprilie, urmează să fie încadrate pe categorii de confort 1002 autobuze/autocare, ceea ce reprezintă 45%, până la 1 iunie- 33%, iar până la 1 octombrie- 22%. Vreau să vă informez că la ora actuală, există 24 de staţii autorizate să facă clasificarea pe categorii de transport. Numărul acestora urmează să fie mărit. Agenţia Naţională Transport Auto va monitoriza în timp real clasificările care vor avea loc la staţiile specializate. Toate datele, inclusiv fotografii, vor fi încărcate în sistemul informaţional automatizat AutoTest”, a menţionat Iulian Postică pentru Radio Moldova Actualităţi.

În acelaşi timp, a crescut şi numărul staţiilor autorizate din raioane, care efectuează încadrarea pe categorii de confort

„Dacă la 1 ianuarie noi am avut 17 staţii care erau autorizate să facă clasificarea pe categoriile de confort. În prezent, deja numărul acestora a crescut la 24. Noi credem că în lunile următoare cifra aceasta se va dubla. De asemenea, vă informez că ANTA a ajustat sistemul informaţional automatizat Autotest, prin care se duce evidenţa în timp real clasificare pe categorii de confort care vor avea loc la staţiile de testare tehnică”, a spus Iulian Postică, secretar de stat, MEI.

Potrivit datelor din Registrul operatorilor de transport rutier, în prezent sunt înregistrate peste 6000 mii de autobuze şi autocare, dintre care circa 3200 sunt antrenate la deservirea rutelor incluse în programele de transport rutier în trafic interraional şi raional.

Amintim că procesul de încadrare pe categorii de confort a transportului  se desfăşoară în perioada 1 februarie – 1 octombrie.

Comentarii