Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

05 Feb. 2020 / 13:16

Octavian Armaşu: Preţurile reglementate vor înregistra creşteri relativ joase

Rata inflaţie a crescut datorită creşterii preţurilor la produsele alimentare şi inflaţiei de bază. Un ritm de creştere pozitiv s-a înregistrat şi la petrol. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, rata inflaţiei a fost mai mică decât cea prognozată.

Guvernatorul BNM declară că inflaţia de bază se va menţine relativ stabilă pentru întreg orizontul de prognoză. Ritmul anual al preţurilor reglementate va înregistra creşteri relativ joase, iar preţurile la produsele alimentare vor descreşte semnificativ până la începutul anului viitor, după care, până spre finele orizontului de prognoză, se va menţine relativ constant.

„Rata inflaţiei anuale măsurate prin indicele preţului de consum, în luna decembrie a anului trecut a înregistrat 7,5%. Preţul la combustibil a înregistrat o contribuţie negativă. În luna decembrie 2019, preţurile reglementate au înregistrat un ritm de creştere de 2,4% faţă de decembrie 2018. Există riscuri că inflaţia va fi mai mică decât prognoza noastră, dar există şi anumiţi factori care ar putea duce şi la creşterea inflaţiei, de exemplu, o eventuală secetă”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

Preţurile la combustibil vor înregistra creşteri joase în anul 2020 şi o uşoară diminuare în anul viitor, cu excepţia ultimului trimestru.

Comentarii