Linkuri accesibilitate

Șeful Serviciului de Informații, singurul urmărit în dosarul profesorilor turci expulzați


Procurorul general Alexandru Stoianoglo
Procurorul general Alexandru Stoianoglo

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a anunțat evoluții importante în dosarul expulzării profesorilor turci de la liceele „Orizont” la cererea autorităților de la Ankara. Dacă până acum erau bănuiți de ilegalități șefii adjuncți ai SIS și șefa Biroului de migrațiune și azil, de acum cei trei sunt scoși de sub urmărire penală, iar procurorii îl au în vizor chiar pe șeful serviciului de informații, Vasile Botnari.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct



Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, le-a transmis astăzi profesorilor turci şi familiilor acestora că regretă faptul că „Moldova nu i-a apărat”, anunţând totodată că ancheta este finalizată şi trimisă în judecată, cu precizarea că în ea figurează un singur bănuit – directorul din acea perioadă a Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari.

„Toată operaţiunea a fost dispusă, coordonată şi dirijată nemijlocit de către învinuit,” a declarat el.


Cunoscut ca unul din cei mai apropiaţi de Vlad Plahotniuc, fost demnitar democrat, Botnari ar fi participat la anchetă, a mai spus Stoianoglo. Doi subalterni ai lui, reţinuţi vara trecută în cadrul aceluiaşi dosar, ca şi directoarea Biroului Migraţiune şi Azil suspendată din funcţie după ce procurorii începuseră să o cerceteze pentru semnarea, cu dată din urmă, a deciziilor ce au asigurat baza formală pentru expulzări, au fost excluşi de sub urmărire penală, a mai precizat şeful pe procurori.

Până acum, Procuratura Generală nu a furnizat date despre cercetarea lui Botnari. În plus el nu fusese reţinut alături de adjuncţii lui.

Anunţul de astăzi a nedumerit totuşi din alte motive.

Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi


Pe avocatul de la Chişinău al profesorilor turci şi familiilor acestora, Vitalie Nagacevschi – pentru că ancheta pare să se fi oprit la Botnari, fără a încerca să identifice ale cui ordine acesta le-ar fi executat şi fără a le declara drept păgubite pe victimele operaţiunii:

„Eu sunt sceptic că dl Botnari a hotărât de unul singur să facă acest lucru. Până la urmă, are o anumită pregătire, studii… nu putea să nu înţeleagă că ce face este ilegal. De ce a făcut asta? Mi se pare că dl. Botnari fie a fost găsit, fie şi-a asumat singur rolul de ţap ispăşitor pentru tot ce s-a făcut cu profesorii turci. În al doilea rind, eu mă întreb de ce în acest dosar penal nu au fost recunoscute ca părţi vătămate persoanele care au păgubit. Conform codului de procedură penală, trebuia să fie recunoscute. Şi atunci aceste persoane ar fi putut solicita prejudicii materiale. Nu s-a făcut.”

Vadim Vieru, un avocat al Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie care la fel a fost foarte atentă la evoluţia cazului, spune că nu înţelege cum o operaţiune cu atâţia implicaţii se poate finaliza cu o singură persoană pusă sub acuzare:

„Nu putem vorbi despre o investigaţie eficientă atunci când într-o astfel de operaţiune, în care au fost implicate foarte multe resurse şi mai multe instituţii, inclusiv Biroul Migraţiune şi Azil, se face vinovat doar şeful SIS. Mai este şi responsabilitatea politică, pentru acei politicieni care în acea perioadă negau ilegalitatea acestui proces. Facem abstracţie de răspunderea penală, dar ei ar trebui să poarte măcar răspundere politică. Sper că cetăţenii o să-i tragă la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat.”


Opoziţia parlamentară, aşa cum am aflat de la deputatul PPDA, Alexandru Slusari, în general suspectează că în spatele concluziilor procuraturii ar sta un troc, menit să-i scoată „basma curată” pe toţi implicaţii, inclusiv pe Botnari:

„Era clar de la bun început că fără el, SIS nu ar fi putut face nimic. Dar rămân două întrebări importante: de ce el nu este reţinut? Şi doi: chiar cineva crede că Vasile Botnari putea să ia singur decizia şi că nu au fost la curent Plahotniuc şi Dodon? Din punctul meu de vedere, să nu fie aici ceva putred la mijloc: el şi-a luat toată vina asupra sa, ca să se creadă că nu au ştiut nimic nici Dodon, nici Plahotniuc, şi pe această cale să primească o pedeapsă cu suspendare şi să plece din ţară. ”

În apariţia sa de astăzi, procurorul Stoianoglo a spus că ceilalţi foşti demnitari cercetaţi anterior de procuratură nu puteau refuza executarea ordinelor lui Botnari, prin urmare nu pot fi acuzaţi:

„Nu constituie infracţiune fapta săvârşită de o persoană în vederea executării unui ordin al superiorului. Am înlăturat toate greşelile care au fost făcute în acest dosar în prima etapă,” a spus Stoianoglo.

O decizie de condamnare a guvernului moldovean pronunţată vara trecută de CEDO în acest caz a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci expulzându-i într-o țară unde era puțin probabil să aibă parte de o judecată dreaptă. Toţi profesorii au fost condamnaţi între timp la mai mulţi ani de puşcărie în Turcia, niciunul dintre politicienii de la Chişinău neasumându-şi până acum vreo vină.

Previous Next

XS
SM
MD
LG