Linkuri accesibilitate

Cât de pregătit este sistemul de sănătate din R. Moldova de coronavirus


Aeroportul Borispil din Kiev, 4 februarie 2020. Pasageri care revin din China
Aeroportul Borispil din Kiev, 4 februarie 2020. Pasageri care revin din China

Responsabilii de la Ministerul Sănătăţii au fost convocaţi la parlament pentru a oferi mai multe informaţii la zi.

Comisia protecție socială, sănătate și familie din parlamentul R. Moldova i-a convocat pentru astăzi la audieri pe factorii de răspundere în legătură cu măsurile de prevenire a infecției Coronavirus de tip nou, care a făcut sute de morți și a infectat mii de persoane, mai ales în epicentrul maladiei, o regiune din China centrală. O relatare despre reacția autorităților moldovene, așa cum a fost prezentată la comisia parlamentară.

Cât de pregătit este sistemul de sănătate din R. Moldova de coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct



În R. Moldova riscul de infectare cu noul coronavirus este scăzut, întrucât nu există cazuri confirmate nici în ţară, nici în statele vecine - România şi Ucraina. Totuși autoritățile dau asigurări că întreprind toate măsurile necesare pentru depistarea şi prevenirea răspândirii virusului.

În maxim două săptămâni, în R. Moldova ar putea apărea teste distribuite de Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) pentru depistarea coronavirusului, a anunţat, în cadrul audierilor parlamentare, secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Mariana Golovaci. Deocamdată infecția poate fi confirmată doar în laboratorul din Germania al OMS, rezultatele analizelor fiind disponibile în maxim trei zile.

Confirmarea coronavirusului este relevantă însă în plan epidemic, mai curând, decât clinic, a declarat Mariana Golovaci.

„Pacienţii cu coronavirus nu necesită careva tratamente speciale. Tratamentul simptomatic şi cel antiviral se face indiferent şi în aceeaşi măsură şi după acelaşi standard ca şi pentru celelalte infecții respiratorii.”


În eventualitatea unor suspiciuni sau confirmarea infectării cu coronavirus, pacienţii ar urma să fie internaţi în Spitalul clinic de boli infecţioase „Toma Ciorbă”, care are la moment suficiente condiţii şi este asigurat cu tot necesarul pentru a prelua pacienţi şi a le oferi tratament. Instituţia are capacitatea de a izola peste 100 de bolnavi, în cazul altor spitale din ţară numărul variază între 20 şi 50 de locuri.

Toate spitalele dispun de medicamente şi consumabile necesare...


Dacă va fi nevoie numărul acestora poate fi majorat, dar la moment capacitatea este suficientă, a dat asigurări Mariana Golovaci. Ea a precizat că toate spitalele, 58 la număr, au fost evaluate şi acestea dispun de medicamente şi consumabile necesare.

„Spitalele sunt asigurate cu preparatul antiviral oseltamivir care la moment este principalul preparat recomandat pentru tratamentul virozelor, inclusiv a gripei. Fiind în aşteptarea unui posibil flux majorat de pacienţi, inclusiv suspecţi la coronavirus, ministerul a întreprins achiziționarea suplimentară a peste 3 mii de ambalaje care deja sunt posibile pentru ridicare începând de la 1 ianuarie. Deci la necesitate oricare instituţie poate ridica cantitatea necesară de medicamente.”

Autorităţile din sănătate conlucrează cu alte instituţii în vederea prevenirii apariţiei noului coronavirus. La Aeroportul Internațional Chișinău călătorii ce intră în țară sunt verificați cu termometre infraroșii pentru a determina aproape instant temperatura corpului. Măsuri similare sunt aplicate în toate punctele de trecere a frontierei. Numai că unele studii internaţionale publicate recent arată că o treime dintre oamenii infectați cu coronavirus nu sunt detectați în timpul testelor de screening în aeroporturi.


Circa 300 de cetăţeni moldoveni s-ar afla în China, toţi fiind stabiliţi permanent acolo. Au ieşit din zona de risc epidemiologic 4 persoane, dintre care una stabilită în SUA. Alte trei persoane au revenit în R. Moldova la finele lunii ianuarie. E vorba despre trei muzicieni care au avut un turneu de 50 de zile în China şi au avut concerte inclusiv în oraşul Wuhan din China, identificat drept epicentru al infecție cu coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătăţii, muzicienii nu au semne clinice de boală, dar sunt monitorizați.


Noul coronavirus a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), „o urgență de sănătate publică la nivel internațional”, deoarece continuă să se răspândească în afara Chinei. Aproape 500 de persoane au decedat în China continentală de pe urma infectării cu virusul corona. Numărul total al infectaților depăşeşte 24 de mii de persoane din peste 20 de state.

Previous Next

XS
SM
MD
LG