Autoritățile de la Chișinău vor solicita un nou program cu Fondul Monetar Internațional

FMI
Foto: kyivpost.com

În condițiile în care pe 20 martie se încheie actualul program cu Fondul Monetar Internațional, autoritățile de la Chișinău vor solicita unul nou. Premierul Ion Chicu urmează să transmită către FMI o scrisoare prin care să solicite ca, după luna martie, în Republica Moldova să vină o misiune care să efectueze o evaluare în scopul pregătirii noului program.

„În cadrul discuțiilor cu actuala misiune a FMI, am agreat asupra unor acțiuni, noi politici care ar finaliza acest proiect, într-adevăr, cu succes. Remarc din start, politicile agreate în niciun caz nu afectează interesele țării. Noi nu ne-am asumat angajamente să majorăm impozite, ceea ce ar afecta activitatea economică. Noi nu afectăm veniturile sau nivelul de venituri ale populației. Toate acțiunile care sunt agreate sunt exclusiv în interesul țării noastre, al cetățenilor”, a declarat Ion Chicu într-o conferință de presă, susținută după întrevederea cu șefului misiunii FMI, scrie IPN.

Potrivit premierului, riscurile de conlucrare cu FMI despre care menționa anterior, și anume lipsa dorinței Fondul Monetar Internațional de a investi în infrastructură și solicitarea de majorare a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali, nu mai persistă.

„Pentru anul acesta nu există acest risc, pentru că prețul la gazul rusesc este stabilit pentru un an întreg. Noi nu vedem acest risc. Ce va fi anul viitor, v-am mai spus; noi nu trăim în comunism, trăim în economie de piață. Și în funcție de evoluția prețurilor de procurare, salarii și alți factori, tarifele pot merge fie în jos, fie în sus”, a mai spus șeful executivului.

Potrivit lui Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI: „Reformele realizate în contextul programului au contribuit la sporirea încrederii și au sprijinit relansarea creșterii economice.” Acesta recomandă aplicarea politicilor prudente și bine coordonate pentru a atenua riscurile corupției și riscurile bugetare care subminează concurența și productivitatea.

Misiunea FMI s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie-5 februarie 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente