Autoritățile vor să renunțe la mecanismul compensator pentru condițiile de detenție: „Amenință securitatea statului”

Julieta Savițchi
05/02/2020

Autoritățile intenționează să anunțe moratoriu și să revizuiască actualul mecanism compensatoriu ce prevedere reducerea termenelor de detenție pentru condițiile inumane și degradante. Acestea motivează că astfel au fost eliberați înainte de termen mai mulți criminali deosebit de periculoși, iar situația ar putea scăpa de sub control și ar pune în pericol securitatea statului.

„Dacă vorbim de securitatea statului și cifrele alarmante cu privire la aplicarea excesivă a instrumentelor compensatorii de către instanțele de judecată, îmi pare că, creăm niște bombe sub securitatea Republicii Moldova. Avem semnale că ies din penitenciare și violatori, persoane condamnate pentru acțiuni perverse. Lucrurile nu vor putea fi ținute mult sub control. Acest fapt ar putea degrada. Cea mai bună abordare ar fi să mergem, eventual, pe ideea compensării în bani a condițiilor de detenție, dar nu să reducem pedeapsa cu una-trei zile din 10, pentru că vom umple Republica Moldova cu acei deținuți pentru care sistemul de urmărire penală a muncit mult ca să îi bage în pușcărie”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței de miercuri a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, a punctat că mecanismul compensatoriu este pus în aplicare cu mai multe carențe, cum ar fi încheieri și decizii judecătorești contradictorii, formule de calcul diferite etc. Cojocaru s-a arătat deranjat că în urma aplicării mecanismului compensatoriu de la bugetul de stat au fost încasate peste 1,6 milioane de lei în beneficiul deținuților.

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, pe parcursul anului trecut cel puțin 5.000 de deținuți au solicitat în instanță reducerea termenului din cauza condițiilor inumane și degradante de detenție. În rezultat, 128 de condamnați au reușit să se elibereze înainte de termen, printre aceștia fiind fostul premier, Vlad Filat, sportivul Ion Șoltoianu, dar și autorități interlope.

Actualul mecanism compensatoriu fost aprobat de fosta guvernare a PDM, după ce Guvernul a pierdut zeci de dosare la CEDO pentru condițiile degradante din Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Julieta Savițchi
05/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii