‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRiscăm să rămânem fără sectorul zootehnic - în ultimii 20 de ani numărul animalelor...

Riscăm să rămânem fără sectorul zootehnic – în ultimii 20 de ani numărul animalelor a scăzut dramatic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Importurile masive de produse de origine animalieră, dar și prețurile derizorii propuse producătorilor autohtoni afectează tot mai mult sectorul zootehnic. An de an, numărul animalelor, dar și cantitățile de produse obținute de la acestea sunt în scădere.

În ultimii 20 de ani, efectivul vitelor și păsărilor a scăzut dramatic. Dacă în anul 2000 în Republica Moldova au fost circa 423 de mii de bovine, în anul 2019 numărul acestora era de doar 144,8 de mii de capete, în scădere cu aproape 66%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Îmbucurător, însă, este faptul că productivitatea vacilor pentru lapte s-a mărit de la 2 913 kg/lapte muls per vacă în 2006, la 3 626. Pe când, producția medie anuală de ouă pe o găină ouătoare, în aceeași perioadă, a scăzut de la 230 la 206 bucăți.

În ceea ce privește porcinele – la fel nu stăm bine, astfel, de la 683 de mii de capete în anii 2000, am ajuns la 397 în 2019. Nici la capitolul ovine și cabaline nu ne putem bucura de performanță, numărul acestora a scăzut cu 34% și, respectiv, 55%.

Creștere pozitivă a fost înregistrată în ultimii 20 de ani doar la caprine, numărul cărora s-a majorat cu circa 55 de mii, de la 100 la 155,3 mii.

Tot mai mulți producători renunță la afaceri și pleacă peste hotare, iar importurile au devenit o necesitate. Astfel, Republica Moldova a ajuns în anul 2018 să importe produse lactate, ouă, miere, carne și alte produse comestibile de origine animală în valoare de 27136,18 mii dolari doar din Ucraina – fiind principala țară CSI din care importăm, urmată de Belarus (4346,54 mii dolari) și Rusia (2 155,57 mii dolari). Astfel, am ajuns a fi cel mai mare consumator de lapte ucrainean. Principala țară care importă astfel de produse din Moldova din țările CSI este Federația Rusă.

Din țările UE, principalul furnizor este România importul de astfel de produse din această țară în 2018 fiind de 13368,21 mii dolari, urmată de Polonia- 10750,25 mii dolari, Germania, Franța, Italia și Belgia.

‹ adv ›

FOTO: imagine simbol, sursă: fabricadelapte.ro.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Pentru redresarea situatiei este nevoie de citiva pasi concreti (in domeniul bovinilor) 1. subventionarea a 3 vaci fara conditia de a le intretine in afar localitatilor (in sate nu si oras) in primii 5 ani
    2. urmatorii 5 ani subventionarea descendentilor obtinuti din insamintare artificiala
    3. sustinerea producatorilor de lapte prin adaos la litru de lapte livrat pentru procesare a. In dependenta de incarcatura microbiana , b. In dependenta de cantitatea de proteine per litru , c. In dependenta de cantitatea de lapte per animal

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›