Recomandări pentru șoferi, în contextul schimbării bruște a vremii

Șoferii sunt îndemnați să treacă la maniera de a conduce potrivită sezonului rece al anului, în contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță schimbarea bruscă a temperaturii, însoțită de ploi și ninsori.

Foto: UNIMEDIA

Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să adapteze distanța și viteza pentru carosabilul umed sau lunecos, precum și alte măsuri de precauție, după cum urmează:

- programați-vă corect timpul și informați-vă despre condițiile meteo și starea carosabilului din zona pe care urmează să o tranzitați, accesând #InfoTrafic;

- dacă încă nu ați făcut-o, echipați-vă automobilul cu pneuri corespunzătoare anotimpului, iar din portbagaj să nu lipsească o lopată și un săculeț cu nisip;

- adaptați permanent viteza la condiţiile de drum; în cazurile în care partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, viteza maximă admisă în afara localităților trebuie să fie cu cel puțin 20 km/h mai mică;

- în condiţii de ploaie sau ninsoare abundentă, nu opriți și staționați pe traseele pe care se deplasează transportul public, pentru a permite desfăşurarea normală a traficului;

- folosiți atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi pe cel de climatizare, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic;

- dacă porniți la drum lung, ar fi de dorit să aveți rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul mobil încărcat și, evident, trusa medicală.

Pentru un trafic în siguranță, Inspectoratul Național de Patrulare vă îndeamnă să respectați aceste recomandări, iar în caz de necesitate, apelați la cel mai apropiat echipaj de patrulare sau sunați la 112.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 05-06 februarie 2020 se prevăd condiții meteorologice nefavorabile. Pe teritoriul întregii țări - vor cădea precipitații sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2), pe firele electrice și crengi izolat depuneri complexe. Pe arii extinse de drumuri și trasee naționale se vor forma troiene și ghețuș.

Salvatorii îndeamnă cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare.

Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități sânt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm.

În situații de urgență oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.


Pub