Șefa de la BMA, cercetată în dosarul expulzării profesorilor turci, a revenit la serviciu

Șefa Biroului Migrație și Azil, cercetată în dosarul de expulzare a profesorilor turci de la liceul Orizont a revenit la serviciu. Informația a fost confirmată, pentru UNIMEDIA, de către Ministerul de Interne, fără să se ofere detalii despre evoluția dosarului.

Foto: ZDG

Nici Procuratura Generală nu a oferit încă detalii pe marginea investigațiilor ce o vizează pe Olga Poalelungi, învinuită, alături de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, în dosarul privind expulzarea celor șapte profesori turci de la liceul Orizont.

Funcționara a fost suspendată din funcție, prin ordinul ministrului de Interne, în septembrie 2019, la un de la expulzarea celor 7 profesori turci de la liceul Orizont.

Anterior, rugată de Rise.md să comenteze evenimentele de expulzare a cetățenilor turci, Poalelungi a declarat: „În data de 6 septembrie au fost declarate indezirabile 18 persoane. Biroul Migrație și Azil a primit demersul respectiv (Nota SIS nr.13/1472s din 24.08.2018, cu parafa secret — n.r.) de la autoritatea care răspunde de securitatea statului, a luat deciziile [privind declararea persoanelor indezirabile] și le-a adus la cunoștința persoanelor”.

Deciziile semnate de Poalelungi sunt datate cu ziua de 5 septembrie, și nu 6 septembrie, așa cum declară reporterilor RISE. Fiind atenționată de eroarea strecurată încă de la primul răspuns, Poalelungi continuă: „Pe data de 5 au fost luate deciziile și a fost asigurată informarea persoanelor. Mai departe, alte activități și alte proceduri administrative, de către birou, colaboratorii biroului, nu au avut loc”.

Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.


Pub