Guvernul maltez a redobândit o pictură de mare valoare pentru patrimoniul cultural al țării, cu bani obținuți din Programul de Cetățenie prin Investiție

Malta a achiziționat o capodoperă a cunoscutului artist italian de baroc, Mattia Preti, cu puțin peste 1,3 milioane de euro, banii provenind dintr-un fond suveran de avere, care gestionează și veniturile din programul de Cetățenie prin Investiții, IIP (Individual Investor Program in Malta).

Foto: Mattia Preti

Pictura în ulei, creată în jurul anilor 1680 și intitulată Boethius and Philosophy, înfățișează o alegorie a Filozofiei însăși, poziționată lângă filosoful încarcerat Boethius, cu mai multe muze pe fundal, care urmăresc acțiunea ce se petrece între cele două personaje.

Se crede că tabloul a fost comandat de Andrea di Giovanni, Cavaler al Ordinului de Malta și a făcut parte din colecția Palatului Marelui Maestru al Ordinului din Malta. Pictura ar fi fost scoasă de pe insulă la sfârșitul secolului XIX și a ajuns, în cele din urmă, în mâinile casei de licitații internaționale Sotheby's.

Istoricul american de artă, John Spike, a descris-o drept „una dintre capodoperele din ultimii ani de viață ai lui Mattia Preti și una de mare însemnătate în întreaga sa operă”, iar profesorul de artă maltez Keith Sciberras a catalogat-o ca pe un „exemplu major și sofisticat al temelor filosofice ale lui Preti, creat în Malta”.

Ministrul Culturii maltez, José Herrera, le-a mulțumit conducătorilor Fondului Național de Dezvoltare Socială și de Patrimoniu din Malta pentru redobândirea acestei piese și a declarat că achiziția, în sine, este o dovadă de angajament și responsabilitate, al Guvernului, față de protecția și îmbogățirea patrimoniul cultural și artistic al țării.

Mattia Preti s-a născut în Italia, dar s-a mutat în Malta în 1659 și a fost numit Cavaler în Ordinul Sf. Ioan, care stăpânea insula în acele vremuri. Pictorul este recunoscut local și datorită picturilor murale pe care acesta le-a efectuat în Catedrala Sf. Ioan din Valletta.


Pub