Chișinăul, în prag de catastrofă ecologică: Situația gravă de la stația de epurare este una nemaiîntâlnită în Europa și în zona CSI

Situația la stația de epurare este una dezastruoasă, având în vedere datele privind stocarea nămolului în geotuburi și capacitatea de deshidratare a acestuia. Această concluzie o are primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, în urma unei vizite efectuate la stația de epurare împreună cu Apă-Canal Chișinău.

Foto: Ion Ceban/facebook

Potrivit primarului capitalei, actualmente în cele trei lacuri de depozitare a nămolului cu o adâncime de 12 m, sunt circa 500 000 de metri cubi de nămol. Cantitatea a fost acumulată din anul 2009-2010.

De asemenea, în cele 112 geotuburi, care au fost o soluţie temporară, până în anul 2018, în prezent sunt stocate circa 58 000 de metri cubi de nămol, geotuburile fiind conservate din motiv că nu mai există spațiu de stocare.

Nămol / Sursa:Ion Ceban/facebook
Nămol / Sursa:Ion Ceban/facebook

„Ca urmare, la începutul anului 2019 a fost pusă în funcţiune Staţia de deshidratare a nămolului, care are o capacitate de 70- 80 de metri cubi de nămol zilnic. Nămolul deshidratat este depozitat pe teritoriul Staţiei de epurare a apelor uzate, în cele 3 lacuri de acumulare”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit experților din diverse țări, precum Rusia, România, Polonia, Turcia, Germania, Belarus care sunt gata să ne ajute, au luat probe și au comunicat că o așa situație gravă nu au întâlnit nicăieri în Europa și în zona CSI.

Nămol / Sursa:Ion Ceban/facebook
Nămol / Sursa:Ion Ceban/facebook

În același timp, Ion Ceban a precizat că până în primăvară, în urma consultărilor cu experții străini, se va veni cu un plan pentru lichidarea mirosurilor neplăcute și evitarea agravării situației.

Stație / Sursa:Ion Ceban/facebook
Ion Ceban / Sursa:Ion Ceban/facebook


Pub