(interviu) Fadei Nagacevschi: Trebuie să ne dezvățăm să modificăm legile de trei ori pe an. Despre evaluarea judecătorilor, modificarea Constituției, corupția din sistem și relația cu tatăl său

De ani buni cetățenii Republicii Moldova nu mai sunt protejați de lege. Corupția și dosarele la comandă își găsesc locul în justiția actuală. Reformarea justiției este examenul pe care trebuie să-l susțină Republica Moldova în fața partenerilor externi. Într-un interviu pentru UNIMEDIA, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a vorbit despre cum decurge reforma în domeniul pe care îl patronează și care sunt ultimele mișcări în această sferă.

În curând Guvernul nou format, tehnocrat, din care face parte, împlinește 100 de zile de la înscăunare, iar premierul Chicu a anunțat că unii miniștri s-ar putea alege cu o demisie. Întrebat dacă s-ar simți vizat în această declarație, Fadei Nagacevschi spune că își vede de treabă.

„Este la discreția prim-ministrului, dumnealui și-a făcut echipa, dumnealui va decide cine va face parte în continuare din echipă. Nu am nicio frică. Eu îmi văd de treaba mea”, spune ministrul Justiției.

Deschiderea partenerilor de dezvoltare în raport cu activitățile inițiate de Ministerul Jusțiției este principala realizare în trei luni de la învestire, menționează Nagacevschi.

Din reforma justiției face parte și evaluarea judecătorilor, însă modul în care vor trece testul este la nivel de discuții.

„Esența conceptului ce urmează să-l consolidăm în continuare și să-l dezbatem public. Astăzi noi avem Autoritatea Națională de Integritate (ANI), această instituție urmează să se ocupe de analiza integrității tuturor funcționarilor publici din cadrul sistemului public al Republicii Moldova. În continuare noi analizăm ca în cadrul acestei autorități, deja existente, să fie creată o cameră separată, de exemplu din șase inspectori, care să aibă sarcina de a evalua exclusiv judecătorii și procurorii. În vederea garantării corectitudinii activității celor șase inspectori din cadrul ANI, noi venim cu ideea de a crea și o comisie de monitorizare internațională, formată exclusiv din experți internaționali, care vor participa la toate lucrările acestei camere specializate din cadrul ANI”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Odată ce un anumit judecător sau procuror va pica testul integrității, Nagacevschi este de părere că „trebuie să-i fie fixată o interdicție de cinci ani ca să devină avocat, executor judecătoresc, notar, administrator de insolvabilitate”.

În opinia ministrului Justiției, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor lucrează „corporativist”, iar unii judecători continuă să fie loiali unor anumite persoane.

„Sunt convins că acolo este zona corporativismului. Eu am participat la mai multe ședințe ale CSM și am constatat că acolo continuă o activitate corporatistă, interesul este de a proteja anumiți judectori de la anumite sancțiuni disciplinare, de a promova anumiți judecători care sunt loiali. CSM nu a demonstrat eficiență în ultimele perioade, fiind vizată în declarația de captivitate, implicată într-o serie de scandaluri legate de activitatea în perioada guvernării PDM”, a mai adăugat Nagacevschi.

Cât despre decizia Curții de Apel Chișinău de a-l lăsa la libertate pe Vlad Filat, Nagacevschi are o opinie separată. Totodată, spune că din calitatea sa de ministru va evalua toate actele judecătorești pronunțate pe cazul respectiv.

„Eu am viziunile mele cu privire la modul de interpretare a legislației în ceea ce privește modul de aplicare a instrumentului compensatoriu și eliberarea condiționată. Mie mi se pare că acolo s-au utilizat într-un mod exagerat aceste două norme legale în cazul domnului Filat. Sunt și alte chestii pe care eu le cunosc și sunt în proces de examinare”, punctează Fadei Nagacevschi.

Ministrul Justiției și-a amintit și de primul proces în care a participat în calitatea sa de avocat, și anume, chemarea în judecată în numele mamei acestuia.

„Am reprezentat-o pe mama mea în cadrul unui proces de judecată de anulare a unor acțiuni ale unui executor judecătoresc privind transmiterea în posesia unui bun de la mama mea la un creditor. Și această modalitate de executare a fost contestată de către mine în instanța de judecată, eram încă în primul an la facultate și am câștigat acel proces”, își amintește ministrul.

Totodată, Fadei Nagacevschi afirmă că se află într-o relație bună cu tatăl său, Vitalie Nagacevschi.

Urmăriți mai jos întregul interviu:


Pub