Voicu: Dodon a aflat din presă despre expulzarea profesorilor turci, iar șefa Biroului Migrație și Azil nu a avut nicio vină

Decizia instanței de judecată prin care șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost restabilită în funcție nu va fi atacată la Curtea de Apel, din motiv că aceasta nu are nicio vină în expulzarea profesorilor turci. Declarația a fost făcută de ministrul de Interne, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a. Pavel Voicu a dezvăluit și care a fost prima reacție a președintelui Igor Dodon când a aflat că dascălii au fost reținuți.

Foto: moldova.org

Potrivit ministrului de Interne, procurorii au decis că Olga Poalelungi nu poartă răspundere pentru expulzarea, în septembrie 2018, a 7 profesori turci. „Nu știu dacă a fost pusă sub învinuire. A fost suspendată din funcție, deoarece avea calitatea de bănuit. Dumneaei a atacat ordinul în instanța de judecată, care a repus-o în funcție, iar procurorii i-au scos calitatea de bănuită și nu este subiectul acestei infracțiuni. S-au efectuat cercetări, urmărirea penală, iar în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că dumneaei nu are nicio vină în expulzarea profesorilor turci. Decizia aparține Procuraturii”, a punctat Pavel Voicu.

Așadar, MAI nu are niciun motiv legal pentru a ataca decizia instanței de judecată la Curtea de Apel, a explicat ministrul.

Pavel Voicu a relatat cum a aflat el, dar și președintele Igor Dodon, al cărui consilier era 2018, despre cele întâmplate cu profesorii turci: „Eram consilier al președintelui Republicii Moldova. Nu cunoșteam toate subtilitățile. Am văzut această informație în mass media și chiar recunosc că eram cu domnul președinte în acel moment. Ne-am uitat unul la altul, ne-am uitat la știre, și domnul președinte a spus: ce fac ăștia, cunoști ceva? I-am răspuns că nu. „Interesează-te care este situația”, mi-a spus.

Ministrul susține că în calitate de consilier al președintelui a încercat sub diferite forme să afle ce se întâmplă: „Clar că eram izolați de informație atunci, de căte instituțiile de forță. Mi s-a spus că șederea lor este ilegală și s-a luat decizia de a-i expulza. S-a început acel scandal cu expulzarea lor. Clar că nu am putut interveni sub nicio formă, nici eu în calitate de consilier, nici domnul președinte atunci, fiindcă a fost o operațiune desfășurată de SIS”.

„Nu știu dacă doamna Olga Poalelungi are vreo vină în acest caz. Mi se pare că nu are nicio vină. Dumneai a întrerpins toate măsurile legale și nu a depășit atunci când a semnat unele acte, dacă le-a semnat, fiindcă nu era în competența biroului Migrație și Azil”, a conchis Voicu.

Șefa Biroului Migrație și Azil a fost restabilită în funcție de către o instanță de judecată, care a anulat ordinul ministrului de Interne Andrei Năstase, din septembrie 2019, de suspendare a Olgăi Poalelungi.

Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.


Pub