Ce legătură au brutarii singalezi alungați din România cu Maia Sandu în 2016

PE SCURT

Doi bărbați singalezi, veniți din Sri Lanka să muncească într-o brutărie din comuna Ditrău, județul Harghita, România au ajuns săptămâna trecută în atenția presei după ce localnicii au protestat împotriva angajării celor doi. Ei se tem că imigranții le vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității. 

Cazul a ajuns să fie numit „scandalul rasist din Ditrău”. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal în rem pentru incitare la ură sau discriminare. Ulterior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.

PE LUNG

Proprietarul brutăriei a propus, inițial, să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Dar localnicii nu s-au mulțumit și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară. Totuși, proprietarul brutăriei a decis să îi lase la postul de muncă unde au fost angajați.

Bărbații din Sri Lanka au fost aduși în România după ce proprietarul brutăriei nu a reușit să găsească forță de muncă acasă. Înainte de scandal, planificau să mai ia cinci angajați, încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal. Dar, acum ei și-au luat angajamentul să nu-i mai aducă în România dacă în următoarele șase luni vin șase brutari calificați din comună. 

Frica de „imigranții care vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității” a influențat și rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016, din Republica Moldova, când a fost răspândită minciuna despre „cei 30 de mii de sirieni pe care urma să-i aducă Maia Sandu dacă devenea președintă”. 

Ziarul de Gardă a scris despre cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară. „Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a promis Maiei Sandu sprijinul ei și al Partidului Popular European, iar Sandu, în schimb, dacă va ajunge președinte, ar urma să primească în Moldova 30 000 de refugiați sirieni”, tiraja atunci. 

De fapt, în acea campanie electorală s-a văzut cât de răspândite sunt prejudecățile în societatea moldovenească prin atitudinea sexistă a lui Igor Dodon față de Maia Sandu, declarația episcopului Marchel Episcopul Marchel că „Maia Sandu are peste 40 de ani și încă nu e căsătorită și nu are copii”. (Curtea Supremă de Justiție a pronunțat pe 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu împotriva Episcopului de Bălți, Marchel. Episcopul a admis discriminarea în bază de sex și statut marital al reclamantei Maia Sandu. El a fost obligat să plătească suma de 20 000 de lei” cu titlu de prejudiciu moral pentru admiterea discriminării”.)

Foto principală: Aktual24

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.