Ospitalitate, tradiție, mister. Ce spun moldovenii despre locul femeii și căsătoriile dintre gay

PE SCURT

65% dintre chișinăuieni sunt împotriva căsătoriilor împotriva homosexualilor, iar 59% cred că îngrijirea și curățenia casei este responsabilitatea femeii.

Centrul de Informații GENDERDOC-M, în colaborare cu Magenta Consulting, au prezentat astăzi, 4 februarie 2020, care este percepția oamenilor față de comunitatea LGBT, față de rolurile în familie și față de femei.

PE LUNG

Sondajul a fost efectuat în Chișinău. La sondaj au participat 815 persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani. 

  • 75% dintre respondenți au declarat că femeile ar trebui să acorde mai multă atenție familiei decât carierei
  • 73% consideră că în viață nu trebuie amânată căsătoria, copiii, nepoții
  • 23% consideră că luarea deciziilor în familie este prerogativa bărbatului (73% consideră că ambii sunt responsabili de această sarcină)
  • 28% dintre respondenți spun că creșterea și educarea copilului este responsabilitatea femeii (71% zic că sunt ambii responsabili de asta)
  • 59% dintre chișinăuieni zic că îngrijirea și curățenia casei este responsabilitatea femeii
  • 72% consideră că doar femeile trebuie să-și ia concediu de îngrijire a copilului

Totuși, conform legilor bisericești, tinerii nu trebuie să locuiască împreună înainte de căsătorie. Totuși, 75% dintre respondenți au declarat că agreează traiul comun înaintea căsătoriei. De asemenea, 65% dintre respondenți au declarat că este normal ca un bărbat să plângă.

Împotriva LGBT și căsătoriilor de același sex

În 2018, După ce Andrei a fost primul homosexual din Găgăuzia care a făcut Coming Out, pe internetul moldav a curs gârlă comentarii răutăcioase și instigatoare la ură la adresa tânărului. Deputatul Bogdan Țîrdea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că mediatizarea cazului ar fi un atac asupra familiei tradiționale și compară persoanele homosexuale cu pedofilii, zoofilii, necrofilii și gerontofilii. 

Astăzi, 55% dintre chișinăuieni sunt împotriva persoanelor LGBT. „Și nu 98% așa cum spun unii politicieni. Cu cât mai multe persoane LGBT își deschid identitatea, vor spune cine sunt ei, cu atât mai mulți oameni îi vor susține. Principala cauză a fricii și judecății este necunoașterea”, a explicat Angelica Frolov, reprezentantă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

65% dintre respondenți au declarat că căsătoriile între homosexuale nu trebuie legalizate în timp ce 5% susțin aceste căsătorii. 26% dintre respondenți sunt indiferenți sau nu au o părere la acest subiect.

Potrivit sondajului, 71% dintre respondenți au declarat că cei mai discriminați oameni sunt pe bază de orientare sexuală. Apoi, după comunitatea LGBT, cele mai multe discriminări se fac pe bază de etnie.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.