16:21:31 23.04.2024
Stiri

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reconfirmă sprijinul Alianței pentru R. Moldova: MAEIE mulțumește statelor NATO pentru ajutor

Politică 04.02.2020 12:17 Vizualizări1260 Autor: Ziarul National
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reconfirmă sprijinul Alianței pentru R. Moldova: MAEIE mulțumește statelor NATO pentru ajutor


Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reconfirmat sprijinul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, în cadrul unei întrevederi avute ieri cu secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău, Gheorghe Leucă.

Mircea Geoană a subliniat susținerea organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectul pentru statutul de neutralitate a țării, apreciiind contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității regionale prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR. Oficialul NATO a exprimat disponibilitatea Alianței de a sprijini în continuare Republica Moldova prin asistența necesară, în conformitate cu solicitările autorităților de la Chișinău și expertiza Alianței.

La întrevederea cu secretarul general adjunct al NATO, oficialul moldovean a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru continuarea dialogului politic și cooperării practice cu Alianța Nord-Atlantică, a subliniat angajamentul pentru implementarea Pachetului de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate, promovarea eforturilor de diplomație publică și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității.

Gheorghe Leucă a participat ieri și la consultările politice cu reprezentanții NATO în cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți adjuncți pe lângă NATO și a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru continuarea dialogului politic și cooperării practice cu Alianța Nord-Atlantică pentru perioada 2020-2022.

Gheorghe Leucă a subliniat angajamentul pentru implementarea Pachetului de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate, promovarea eforturilor de diplomație publică și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității, arată un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul reuniunii, Leucă a mulțumit statelor membre NATO pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate și apărare, inclusiv prin aprobarea unui Pachet de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare, oferirea programelor de instruire pentru experții naționali, contribuția la consolidarea capacităților instituționale, implementarea proiectelor în domenii precum: cooperarea științifică, securitatea ecologică, combaterea amenințărilor cibernetice, telemedicina, medicina militară etc.

Oficialul moldovean s-a mai întâlnit cu adjuncții secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, Antonio Missiroli, și diplomație publică, Tacan Ildem, în cadrul cărora a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea priorităților pe agenda R. Moldova - NATO, fiind „reconfirmat interesul părților de a continua cooperarea în combaterea riscurilor de securitate emergente și promovării eforturilor de diplomație publică în vederea informării obiective privind specificul cooperării R. Moldova - NATO”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md