18:52:55 19.04.2024
Stiri

Șefa de la Biroul Migrație și Azil, pusă sub învinuire în cazul EXPULZĂRII ILEGALE a celor șapte profesori turci de la „Orizont”, a REVENIT la serviciu. Aceasta a apărut alături de premierul Chicu la o ședință la Guvern

Social 04.02.2020 12:35 Vizualizări3290 Autor: Ziarul National
Șefa de la Biroul Migrație și Azil, pusă sub învinuire în cazul EXPULZĂRII ILEGALE a celor șapte profesori turci de la „Orizont”, a REVENIT la serviciu. Aceasta a apărut alături de premierul Chicu la o ședință la Guvern gov.md


Directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, care pe 6 septembrie 2019 a fost pus sub învinuire în cazul expulzării, în 2018, a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, a revenit la serviciu. Mai mult, Orga Poalelungi a fost astăzi la o ședință pe tema migrației forței de muncă, prezidată de premierul Ion Chicu.

Pe 6 septembrie 2019, procurorii au înaintat și un demers privind suspendarea provizorie din funcție a directorului BMA, iar un fost vicedirector al SIS a fost chiar reținut atunci.

Cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul R. Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei, este instrumentată de Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Procuratura anunța pe 6 septembrie 2019 că temei pentru pornirea respectivului dosarul au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din R. Moldova în Turcia.

Citește și: S-au inversat rolurile. Fostul director adjunct al SIS, REȚINUT în cazul expulzării profesorilor turci de la „Orizont". Şeful Biroului Migraţie şi Azil - pus sub învinuire

CtEDO a obligat Guvernul R. Moldova să achite 125 000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Citește și: Nu a stat mult la închisoare: Fostul director adjunct al SIS, reținut în cazul expulzării profesorilor turci, plasat în arest la domiciliu

„Astfel, la 5 septembrie curent, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara. Totodată, astăzi, la 6 septembrie (2019), un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost reținut preventiv pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave”, cităm din comunicatul Procuraturii Generale, remis presei pe 6 septembrie 2019.

Acel comunicat a fost dat de PG exact la un an de când șapte profesori turci de la liceele „Orizont” au fost luați din drum, de la școală sau de acasă și trimiși direct în Turcia, unde au fost condamnați la ani grei de închisoare. Societatea civilă din R. Moldova, dar și cea internațională au condamnat acțiunile autorităților de la Chișinău în acest caz.

Ulterior, noul procuror general Alexandr Stoianoglo a declarat că procurorii intenționau să transmită acest dosar în judecată, fără a-i fi audiat pe principalii responsabili în acest caz, inclusiv pe fostul director al SIS, Vasile Botnari.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că astăzi acest dosar mai este „în lucru”, iar în curând vor fi oferite detalii vizavi de acest caz.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md