Linkuri accesibilitate

Peste jumătate din locuitorii Chișinăului, împotriva persoanelor LGBT


55% dintre locuitorii Chișinăului se declară „opuși” față de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex), menționând că au față de ei o atitudine „foarte/oarecum negativă”. 37% se declară „neutri”, având o atitudine „nici pozitivă, nici negativă”, iar 7% se consideră „susținători”, având o atitudine „foarte sau oarecum pozitivă”. Datele apar într-un sondaj realizat în capitala Moldovei și care a fost prezentat astăzi de către Centrul de Informații Genderdoc-M într-o conferință de presă .

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului, a menționat că de multe ori se declară că Republica Moldova este o țară homofobă. „Ceea ce ne-a surprins foarte mult este că oamenii care fie sunt oarecum sau categoric împotrivă nu reprezintă un procent atât de mare, așa cum ne-am obișnuit să auzim”, a declarat Anastasia Danilova.

În cadrul studiului, persoanele intervievate au fost rugate să comunice primele asociații care le vin în minte când aud „persoane LGBT”. Preponderent au fost menționate afirmații negative, cea mai des menționată fiind „antipatie/dezgust” (33%). Totodată, respondenții au venit și cu asociații neutre – 22% au spus „indiferență”.

„5% au „acceptare”, 2% au spus „susținere”, 1% a spus „admirație”. „Indiferență” – au menționat 22% și revin la faptul că atitudinea neutră este un factor destul de pozitiv într-o societate față de oricare grup. „Confuzie și neclaritate” – 12%, care vine din lipsa de informare, pentru că oamenii cunosc foarte puțin ce este orientare sexuală și identitate de gen. „Milă, jale, compătimire” – 7%. „Răbdare, toleranță” – 5%, „antipatie sau dezgust” – 33% etc.”, a menționat coordonatoarea de proiecte din cadrul Genderdoc-M, Angela Frolov.

Respondenții au fost de părere că discriminarea pe bază de orientare sexuală este răspândită într-o măsură mare: 40% o consideră „foarte răspândită” și 31% – „mai degrabă răspândită” .

Sondajul a fost realizat, în perioada 15 noiembrie-20 decembrie, pe un eșantion de 815 respondenți cu vârsta 25-45 de ani, locuitori ai orașului Chișinău. Marja de eroare este ± 3,4%.

XS
SM
MD
LG