Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, se va adresa națiunii într-un context electoral şi al unui proces de impeachment


Președintele Statelor Unite, Donald J. Trump. Washington, DC, 30 ianuarie 2020
Președintele Statelor Unite, Donald J. Trump. Washington, DC, 30 ianuarie 2020

Președintele SUA, Donald Trump, va prezenta peste câteva ore (la ora 4, ora Chișinăului) discursul său anual despre Starea Uniunii și va încerca din nou să transmită un mesaj de unitate unei națiuni și unui Congres puternic divizate. Mesajul de anul acesta este un mesaj într-un an electoral și la o zi după ce a început cursa pentru alegerea candidatului Partidului Democrat care va fi contracandidatul președintelui Trump.

Donald Trump va vorbi în fața unei Camere a Reprezentanților a cărei majoritate democratică a aprobat două articole de impeachment împotriva lui în decembrie și a unui Senat cu majoritate republicană care este de așteptat să-l achite pe președintele republican de acuzațiile respective în ziua următoare.

În spatele lui Donald Trump va sta Nancy Pelosi, speaker al Camerei care a supravegheat votul pentru acuzarea lui Trump în Cameră.

Se presupune că cei doi nu au vorbit din octombrie.

Pelosi a declarat pentru The New York Times că democrații îl vor trata pe liderul de la Casa Albă „ca oaspete... și sperăm că se va comporta ca oaspete”.

Dar ea a adăugat: „Cred că lumina reflectoarelor va fi foarte fierbinte pentru el.”

De cealaltă parte, se va așeza vicepreședintele republican Mike Pence, care a declarat săptămâna trecută în Iowa că democrații au încercat să „îl dea jos” pe Trump pentru că știu că nu-l pot bate în alegerile din noiembrie.

În efortul său de a pleda pentru unitate, Donald Trump este de așteptat să vorbească despre „valorile americane” și să sprijine libertățile religioase, succesele economice și comerciale și problemele securității. La discursul său vor fi de față majoritatea membrilor Congresului, precum și membrii ai Cabinetului și judecătorii Curții Supreme.

XS
SM
MD
LG