„Luați-vă rezerve de hrană și băuturi calde.” IGSU avertizează șoferii care vor porni la drum în următoarele două zile

zapada-iarna-oameni-masini-trafic-1-1

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 5-6 februarie se prevăd condiții meteorologice nefavorabile. În acest context, IGSU vine cu o serie de recomandări pentru șoferii care intenționează în aceste zile să pornească la drum.

Salvatorii îndeamnă cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități, sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață ce se formează pe suprafața lacurilor devine un pericol pentru pescari și pentru minori pe timp de iarnă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșirile pe gheață.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli cronice grave. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor. În perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare. Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit. IGSU va monitoriza strict situația, iar salvatorii vor interveni pentru a efectua acțiuni de deblocare și tractare în cazul în care cetățenii se vor afla în situații de risc. În situații de urgență oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Totodată, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii pentru toată țara. Acesta va intra în vigoare începând cu ziua de mâine, 5 februarie, și se va menține până pe 6 februarie.

„În legătură cu deplasarea ciclonului atlantic pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori (7-17 l/m²), izolat foarte puternice (20-25 l/m²), pe firele electrice și crengi depuneri complexe. Se vor semnala intensificări de vânt în rafale de până la 18-23 m/s, izolat de până la 25 m/s. Va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, ghețuș. Se va răci accentuat: pe 6-7 februarie, temperatura medie zilnică va scădea cu 5-7 °C”, se arată în mesajul emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

De asemenea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării solicită Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului să asigure în permanență securitatea elevilor, studenţilor şi angajaţilor din instituţiile subordonate. Mai exact, ministerul solicită:

# menținerea unui regim termic optim în sălile de studii;

# asigurarea stării tehnice a mijloacelor de transport şcolar;

# asigurarea funcționării sistemelor de încălzire în regim normal în edificii, inclusiv în regim econom pe perioada nopții şi în zilele de odihnă, pentru a evita deteriorarea acestora în cazul temperaturilor joase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente