‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Perju: „Vom opera modificări ce vor permite accesul mai simplificat a producătorilor agricoli...

Ion Perju: „Vom opera modificări ce vor permite accesul mai simplificat a producătorilor agricoli la surse de irigare”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lipsa precipitațiilor și verile aride determină tot mai mulți fermieri să desfășoare activitățile sale agricole în zonele cu acces la infrastructura de irigare, care le permit să producă culturi cu valoare adăugată și să reducă riscurile compromiterii recoltelor.

Pe parcursul anului 2019, zeci de fermieri au ales să își dezvolte afaceri în arii cu acces la sisteme centralizate de irigare, aceștia fiind implicați în cultivarea căpșunului, sfeclei de zahăr, legumelor și chiar a strugurilor de masă.

Cu toate aestea, fermierii se confruntă cu o serie de provocări care impedică sporirea eficienței irigării și a utilizării raționale a resurselor de apă. Aceste subiecte, dar și altele au fost abordate în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței anuale de profil, organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și Proiectului USAID/Agricultura Performanta în Moldova.

 „Prelucrăm 47 de hectare de teren pe care cultivăm legume cum ar fi morcovi, cartofi, ceapă și sfeclă roșie. 30 de hectare, pe care le-am arendat în anul curent, sunt amplasate în apropiere de Zona de irigare Râșcani. Sunt membră a două Asociații a Utilizatorilor de Apă pentru Irigații și de 2 ani irigăm prin aspersiune, pentru că este mai ieftin. Sistemele de irigare renovate ne dau posibilitatea să nu avem deficit de apă în sezonul de secetă și respectiv să putem produce legume în câmp deschis, dar și să obțiem recolte mult mai înalte. Anterior, pe terenul pe care l-am arendat se creștea porumb, lucernă, grâu. De pe un teren care nu era irigat recoltam circa 15 tone de morcovi, dar acum după ce irigăm obținem 45-50 de tone/ha. Respectiv, sinecostul este mult mai mic și putem face concurență legumelor din Ucraina, Polonia. Și distribuitorii din țară, deja sunt interesați să cumpere legume de la noi și nu din țările vecine. Nu avem probleme cu comercializarea pentru că avem semnate contracte cu fabrica de procesare și distribuitori din țară”, ne-a povestit Aurelia Cecoi, producătoare din satul Roșcani, raionul Anenii Noi.

Prezent la ședință, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a precizat că, în perioada anilor 2011-2016 au fost reabilitatea 10 sisteme centralizate, care pot fi utilizate pentru irigarea a 13 mii de hectare.

„La începutul anilor 90, în Republica Moldova se irigau peste 330 de mii de hectare. Astăzi, irigăm doar 30 de mii de hectare, practic de 10 ori mai puțin. În condițiile schimbărilor climatice realizăm că, pentru a avea o agricultură competitivă trebuie să avem irigare. Ne propunem, în anul curent, să operăm modificări în legislația în vigoare care ar permite accesul mai simplificat a producătorilor agricoli la surse de irigare cum ar fi iazurile, râulețele”.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FDD Moldova a explicat că, segmentarea terenurilor agricole reprezintă un impediment în dezvoltarea procesului de irigare și a afacerilor agricole.

„Dacă în anul 2016 unui membru a Asociației îi revenea în mediu 1,9 ha, astăzi unui membru îi revine 11,36 ha, respectiv observăm un proces de consolidare a terenurilor, astfel în aria terenurilor de irigare rămân preponderent agricultorii care consolidează terenurile. Acest lucru se datorează faptului că, fermierii se orientează spre creșterea culturilor pe suprafețe mari. Dar anume la acest aspect avem încă mari rezerve. În aria sistemelor centralizate de irigare 69% din terenuri sunt deținute de agricultori care au suprafețe de peste 100 de hectare. 14 agricultori dețin 5437 de hectare din aria sistemelor de irigare și aici este o problemă majoră. Spre exemplu, la sistemul de irigare Filipeni avem un agricultor care deține 780 de hectare, practic 81% din sistemul de irigare și nu a irigat nici un hectar în ultimii 2 ani. Și astfel de exemple mai există. Forța motrice sunt agricultorii cu suprafețe de la 5 până la 100 de hectare”.

De menționat că, în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte, 78 de sisteme de irigare, sunt funcționale, parțial funcționale sau nefuncționale. Actualmente, 15 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 73 sunt gestionate de autoritățile publice abilitate. Cele 88 de sisteme de irigare au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›