Achitarea salariilor monitorizată: „Pot fi contabili, care să plece, de 8 martie, pe trei săptămâni în concediu”

Prim-ministrul Ion Chicu spune că încasările la bugetul public național pentru ianuarie curent sunt cu 600 de milioane lei mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit oficialului, bani pentru acoperirea cheltuielilor curente în buget sunt, iar unele salarii se rețin din alte motive.

Foto: UNIMEDIA

„Pe 31 ianuarie, seara în buget erau 4,62 mlrd lei. Nu este nicio problema cu finanţarea cheltuielilor curente. Este problemă de lipsă de ordine, de eliminare a acelei disfucţiuni pe care am gasit-o la învestire. Anumite rețineri au loc din cauza problemelor de organizare a activității instituțiilor. Contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu ordinele de plată”, a explicat premierul Ion Chicu.

Potrivit lui, aceste probleme vor fi înlăturate după ce vor fi împărțite sancțiuni, iar unii funcționari vor fi demiși, inclusiv miniștri.

„Teatrele de anul trecut, din vară, trebuiau să fie organizate în instituții publice. Nici până astăzi nu sunt reorganizate așa cum trebuie. La fel și universitățile, tot se extinde termenul în care trebuie să se reorganizeze. Sunt alte probleme aici, iar motivul invocat că nu sunt bani este unul fals”, a precizat șeful Executivului.

Pentru a evita reținerile de salarii, Ministerul de Finanțe va monitoriza aceste decontări. În momentul în care banii destinați salarizării unei anumite instituții vor rămâne pe cont, autoritățile vor interveni pentru a afla motivul. Cu toate acestea, premierul nu poate da asigurări că astfel de situații nu se vor repeta.

„Pot să mai fie contabili, care, de 8 martie, se vor duce în concediu pe 3 saptămâni și salariul nu va fi achitat”, a adăugat Chicu.

Săptămâna trecută mai mulți angajați din domeniul culturii, dar și cei de la serviciul 112, s-au plâns că nu și-au ridicat salariile de mai mult timp și au amenințat cu grevă. A doua zi însă retribuțiile au fost transferate.


Pub