Ceban, către Lichii: Insist să vă arăt frumusețea de brânză care se numește asfalt, instalată după lucrările Apă Canal

Calitatea lucrărilor de reparație a drumurilor și trotuarelor, efectuate de anumite companii după intervenția Apă Canal a stârnit nemulțumirea primarului general, Ion Ceban, care a cerut explicații de la șeful interimar al instituției, Anatolie Lichii. Edilul a avertizat că vor urma și demiteri dacă situația nu se va îmbunătăți.

„Avem trei deținători de utilități cu un volum foarte mare de lucrări și intervenții pe străzi și trotuare: Termoelectrica, Apă Canal Chișinău, Premier Energy. În 2019 au fost eliberate 1.951 de permise pentru executarea lucrărilor la rețelele tehnico-edilitare în municipiu, dintre care, au fost restabilite în beton asfaltici săpături cu suprafața totală de 446.532 metri pătrați, nerestabilite - 5.879 metri pătrați, dintre care S.A. Apă Canal - 3.111, Termoelectrica- 41, Premier Energy - 6. Pe faptul nerestabilirii în termen a săpăturilor au fost aplicate sancțiuni financiare către Apă Canal în sumă de 7 milioane, 124 mii lei în ultimii doi ani - bani ai cetățenilor”, a menționat edilul capitalei, în cadrul ședinței serviciilor municipale.

Cele mai des invocate sunt problemele ce țin de nerestabilirea în termen a lucrărilor, nerespectarea mărcii betonului asfaltic și a stratului de beton, precum și a gradului de compactare la lucrările de terasament.

„Domnul Lichii, chiar aș insista să vă arăt frumusețea de brânză care se numește de fapt asfalt, instalată după lucrările Regiei pe care o conduceți. Cam așa arată, brânză moale, cheltuim de două ori bani, efort, ca lucrul să nu fie făcut, iar asta e grav. Iar problemele enumerate generează accidente rutiere, nemulțumirea locuitorilor capitalei, dar și crearea impresiei că administrația publică locală este iresponsabilă. Si cine este de obicei de vină? Primarul. Ce trebuie să fac eu în acest caz?”, s-a adresat primarul general către directorul interimar al Apă-Canal Chişinău.

Anatolie Lichii nu a putut oferi un răspuns concret referitor la calitatea joasă a lucrărilor efectuate de companiile pe care le-a contractat în trecut Apă Canal, dar a anunțat că instituția a lansat licitația pentru efectuarea lucrărilor de asfaltare pentru anul 2020 și a îndemnat agenții economici din domeniu să participe.

Edilul nu s-a arătat mulțumit de răspuns: „Și ce ați făcut, ați mers dvs și ați întins brânza ceea, că nu înțeleg? Ce facem cu cazurile menționate? Cineva va fi sancționat?”.

Lichii a anunțat că va iniția un audit intern în cadrul întreprinderii, iar în urma acestuia, se vor lua măsuri. Suplimentar, Ion Ceban a solicitat să fie fotografiate locurile în care s-a intervenit, până la efectuarea lucrărilor și după finisarea acestora, iar pe site-ul întreprinderii să fie publicate cheltuielile suportate.

Totodată, primarul general a venit cu o propunere către șeful interimar al Apă Canal: „La abateri luăm măsuri față de oamenii care iau decizii mai jos și îi dăm afară până ajungem la directorul instituției”.

Viceprimarul Ilie Ceban a concluzionat că în cazul în care calitatea lucrărilor efectuate de companiile terțe lasă de dorit, Apă Canal nu trebuie să semneze actele de predare-primire.


Pub