Înțelegeri de cartel? Cum au ajuns prețurile la produsele petroliere să fie mult mai mari decât ar trebui

Prețul la carburanți a crescut nejustificat, iar șoferii au cumpărat benzină la un preț dublu. Cel puțin asta se arată într-un răspuns oferit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandr Slusari.

Foto: UNIMEDIA

Slusari spune că ar exista un acord de cartel între companiile petroliere.

„Răspunsul ANRE la demersul fracțiunii Platforma DA! În perioada decembrie 2019 -ianuarie 2020, prețul benzinei conform cotațiilor Platts a crescut cu 172 lei/tona, iar petroliștii noștri au majorat dublu prețul la import pentru o tonă de combustibil.

Cu motorina situația și mai gravă. Chiar dacă sistemul Platts a fixat în decembrie 2019 - ianuarie 2020 micșorarea prețului la diesel cu circa 143 lei per tona, companiile petroliere au importat motorina cu creșterea costului cu aproape 310 lei per tona. Adică, consumătorii din Moldova doar într-o lună au achitat nejustificat aproximativ 453 lei pentru fiecare tonă de diesel.

Avem un document oficial! Aștept reacția Consiliului Concurenței. Dar poate ar veni cu explicații companiile petroliere”, a conchis Slusari.

În același timp, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu directorul ANRE, Veaceslav Untilă. Untilă a prezentat o analiză care probează necesitatea plafonării tarifelor la produsele petroliere, rugând susținerea inițiativei Guvernului.

Precizăm că pe 17 ianuarie curent, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior.


Pub