Fiecare a cincea instituție de educație din capitală activează fără autorizație sanitară. Ceban: Aștept numele celor care se fac de vină

Fiecare a cincea instituție de învățământ din capitală nu dispune de autorizație sanitară, potrivit şefului adjunct al Direcţiei municipale educaţie tineret şi sport, Andrei Pavaloi, care a prezentat un raport cu privire la lichidarea neconformităților depistate în grădinițe și școli, în urma verificărilor efectuate de ANSA.

„În cadrul sistemului de învățământ municipal sunt 328 de entități educaționale, dintre care 152- de educație timpurie, 148 – de învățământ primar și secundar și 27 de insituții de învățământ extrașcolar. Din 132 de instituții de învățământ secundar, 47 și-au asumat dreptul de executor secundar de buget. În instituțiile de învățământ din municipiu sunt înrolați 127.871 de copii. Situația la moment este următoarea: Direcția generală are în subordine 52 de insituții de învățământ (14 în suburbii). Dintre acestea, 26 nu dispun de autorizație sanitară, însă au depus dosarele la Centrul de Sănătate Publică. Dintre cele 47 de instituții cu dreptul de executor secundar de buget, aproape jumătate(22) la fel nu dispun de actele necesare pentru a activa, dar așteaptă și ele autorizația”, a punctat şeful adjunct al Direcţiei municipale educaţie tineret şi sport, Andrei Pavaloi.

Raportat pe sectoare, la Botanica sunt cele mai multe instituții educaționale care activează fără autorizație de la început de an școlar, în celelalte sectoare fiind doar câte una.

Per total, în municipiu 61 de instituții nu dispun de autorizație sanitară din diverse motive, dintre care 10 sunt grădinițe, însă şeful adjunct al Direcţiei municipale educaţie tineret şi sport dă asigurări că problema va fi soluționată în cel mai scurt timp. „Împreună cu reprezentanții Direcției generale, cei ai direcțiilor de sector, precum și cei ai Centrului de Sănătate Publică au fost stabilite planuri de acțiuni în vederea lichidării tuturor lacunelor depistate și ne propunem ca timp de 2 săptămâni să obținem autorizație pentru toate instituțiile din subordine”, a subliniat Pavaloi.

Primarul general Ion Ceban a calificat situația drept una gravă. „Aceasta este doar o parte a lucrurilor care sunt la suprafață. Este vorba despre copiii noștri, ai tuturor, și acolo unde au fost depistate încălcări nimeni nu trebuie să fie mângâiat sau netezit pe cap. Trebuie să avem o intervenție foarte dură. În decurs de două săptămâni, vă rog să prezentați numele celor care se fac de vină de condițiile proaste și terminând cu măsurile ce urmează a fi aplicate în raport cu aceste persoane”, a menționat edilul.

Potrivit viceprimăriței Angela Cutasevici, responsabilă de domeniul educației, lipsa autorizațiilor sanitare a fost depistată abia pe data de 16 ianuarie curent, deși autorizațiile se oferă la început de an școlar, în urma evaluării efectuat de o comisie specială, creată din reprezentanți ai diferitor structuri din domeniul respectiv.


Pub