Ministerul Finanțelor: Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa doi de asistență macrofinanciară

Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că la ora actuală Republica Moldova este eligibilă pentru a primi a doua tranșă din asistența macrofinanciară acordată de către Uniunea Europeană.

Foto: UNIMEDIA

„Din acele angajamente care au fost prezente pentru finanțarea primei tranșe este încă în curs de realizare. Proiectul de lege este deja pregătiti și urmează să fie prezentat în Guvern. Ceea ce ține de tranșa doi, la ziua de astăzi putem afirma că toate condițiile care au fost expuse au fost realizate de partea moldovenească. La ziua de astăzi, Republica Moldova deja este eligibilă pentru a primi tranșa doi de asistență macrofinanciară”, a declarat Serghei Pușcuța la TVR Moldova.

Serghei Pușcuța a spus că în această săptămână se așteptă vizita unei misiuni din partea UE, „cu care urmează să discutăm ce s-a realizat și ce urmează de realizat pentru a primi asistența macrofinanciară”.

Comentând declarația lui Peter Michalko privind faptul că asistența macrofinanciară din partea UE nu ar fi posibilă fără un acord cu FMI, Pușcuța a precizat că la ora actuală Moldova are un program cu FMI, care se încheie la 20 martie. Negocierile pentrun un nou program cu FMI ar putea durea de la 4 la 6 luni. Astfel, presupune ministrul, o astfel de condiție ar putea fi cerută doar pentru a treia tranșă de asistență macrofinanciară.

Amintim că în octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat plata de 30 de milioane de euro asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta a fost prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară (MFA) către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017.


Pub